Слънчева енергия за зелен дом

Последна редакция на 18/05/2024 от Люси Любомирова

Слънцето може да се използва, като източник на енергия за дома чрез слънчеви фотоволтаични панели, които да се монтират на покрива на къщата. Такива вече се срещат доста често, което означава че такъв тип система е достъпна и е отлична алтернатива за домакинството.  

Фотоволтаичните панели улавят слънчевите лъчи и ги превръщат в електричество, което може да се използва за обичайните домакински нужди и за отопление. Слънчевата енергия може да се използва и за осигуряване на топла вода през цялата година.  

Панелите генерират енергия в светлата част на деня, като съвсем не е нужно да има слънчево греене, за да работят, въпреки че те са по-продуктивни и генерират повече енергия в слънчево време. Енергията , генерирана в светлата част на деня, може да бъде съхранявана в батерии, което позволява тя да бъде използвана след като слънцето залее и през нощта.    

Защо това е полезно? 

Генерирането на собствена чиста енергия посредством слънчеви панели ви дава възможност да подобрите устойчивостта на вашия дом - едно от основните предимства на слънчевата енергия. Освен това, слънчевите панели ще ви помогнат да намалите зависимостта си от енергийната мрежа и съответно да намалите сметките си за електричество, а това вече са сериозни предимства. 

Свързано:

Идеи за устойчиво развитие 2 начина за захранване на дома с възобновяема енергия