Как да предпазим и защитим дървените повърхности навън с масла и импрегнанти за дърво Tikkurila?

Публикувано на 01/07/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 30/03/2023 | Видяно 2 888 пъти

Как да се погрижим за дървото навън?

Tikkurila предпазва и защитава дървените повърхности повече от 150 години. Екип от професионалисти знае какво е необходимо за поддръжката на естествените повърхности, които са важна част от нашето ежедневие. Valtti продуктите предпазват дървото от напукване и лющене. Те отблъскват влагата и създават изключително издръжливи покрития благодарение на дълбокото импрегниране и способността да се свързват с основата. Те имат и повишена устойчивост на надраскване и абразия.


Градинска архитектура - дървени перголи, градински мебели, саксии …

Градината все по-често се превръща в допълнителна стая от ежедневието, зона за забавление и социална среда. Подредбата започва да наподобява интериорните стаи, като  например всекидневна и трапезария. И това до голяма степен се дължи на дървени елементи като перголи, беседки, мебели, саксии, огради, пасарелки, мостчета, които изцяло променят природата на градината. Те добавят топлина и нещо повече - пасват както на традиционната, така и на модерната архитектура.

Всичко това се съчетава добре с растенията и придава на зелените пространства уютен вид. Дървото, като естествена суровина, също ни дава усещане за близост до природата. Не трябва обаче да забравяме за ефективната му защита и редовна поддръжка. Импрегнирането е обработка, която разкрасява и в същото време защитава дървените повърхности.

Декинг: Tikkurila Valtti Plus Oil МАСЛО ЗА ДЕКИНГ НА ВОДНА ОСНОВА, цвят Tuohi 5062

Мебели: Tikkurila Valtti Wood Oil  МАСЛО ЗА ДЕКИНГ И ГРАДИНСКА МЕБЕЛ, цвят Pihka 5051

Конструкция с по-тъмен цвят: Tikkurila Valtti Color МАСЛО ЗА ДЪРВЕНИ ФАСАДИ, цвят Tatti 5071

Конструкция с по-светъл цвят: Tikkurila Valtti Color МАСЛО ЗА ДЪРВЕНИ ФАСАДИ цвят Vasa 5080


Система за фасади, огради, съчици и други вертикални повърхности

Импрегнирането с водоразредимия Tikkurila Valtti Plus Color  ще бъде идеално за защита и декорация на дървени фасади, което ефективно удължава живота на естествените повърхности.

Tikkurila Valtti Plus Color прониква дълбоко в дървото, като внимателно го предпазва от влага и UV лъчи. Има естествен, матов ефект и видимо ясно подчертава дървесната структура. Импрегнантът се предлага в широка гама полупрозрачни цветове в тонираща система Tikkurila.

Някои от съставките в рецептата за Tikkurila Valtti Plus Color са заменени със съставки от растителен произход, благодарение на което формулата за импрегниране е още по-щадяща здравето и околната среда. Може да се използва върху сурови и необработени повърхности или предварително импрегнирано дърво.

За любителите на традиционните продукти на база разтворители, със същата ефикасност и устойчивост на атмосферни влияния, може да се използва импрегнант Valtti Color.

Valtti Color е импрегниращ байц за дърво на маслена основа, съдържащ разтворител, който се абсорбира в дървото и образува матов полупрозрачен филм. Предпазва дървото от атмосферни влияния, като забавя въздействието на влагата и слънчевата светлина.

Стени: Tikkurila Valtti Plus Color, цвят Tatti 5071

Мебели: Tikkurila Valtti Plus Color, цвят Pihka 5051


Добри практики и съвети!

Стени: Tikkurila Valtti Color, цвят Piki 5089

За да се гарантира по-дълготрайна защитата, както и по-нисък разход, и при двата импрегнанта се препоръчва подготовка на новата и суровата дървесина с нанасяне на един слой Valtti Primer. Това е безцветен консервант за дърво на маслена основа. Лесно попива в дървото и прави необработеното дърво водоотблъскващо. Маслата осигуряват дълъг живот на дървото и дълготрайна защита срещу широк спектър от организми - мухъл, гъбички и сини петна, унищожаващи дървото.

При изграждането на дървени конструкции, покриви, стени и др., винаги работете със сух дървен материал. Съхранявайте го правилно преди работа, като го подреждате така, че въздухът да може да циркулира между всеки елемент.

Консервирайте елементите възможно най-скоро, за да избегнете заразяване на дървото с микроорганизми. Нанесете цветен импрегнант, за да избегнете посивяване на дървесината и вреди от UV лъчите на слънцето. Колкото по-тъмен е цветът на импрегнанта, толкова повече е защитено дървото от UV лъчите.


Тераси!

Декинг:Tikkurila Valtti Plus Wood Oil, цвят 5153.

Мебели: Tikkurila Valtti wood oil байц лак, цвят 5149.

Пейка: Tikkurila Valtti Wood Oil, цвят 5077

Декингът и градинската мебел изискват правилна и редовна грижа. Най-добре е да ги защитите с масло за дърво. Благодарение на тази обработка те ще получат естествен вид и трайна защита. Не забравяйте, че маслата могат да се използват само върху повърхности от необработено или предварително обработено с масло дърво.

Tikkurila Valtti Plus Wood Oil и Valtti Wood Оil подчертават естествената текстура на дървото. Те го предпазват от влага и замърсяване и намаляват напукването на повърхността. Тъй като са щадящи здравето и околната среда, имат слаба миризма по време и след боядисване. Съхнат бързо, така че времето за работа също се съкращава и можем да се насладим на крайния ефект по-бързо. Разликата между двата продукта е в основата, като Valtti Pluse Wood Oil е нова технология и е водоразредим,  изключително щадящ природата, а Valtti Wood Oil е традиционно масло, съдържащо разтворители и восък, отблъскващ водата.

Тези продукти спомагат за запазването на естетиката на дървените елементи около къщата, запазвайки тяхната кадифена, приятна структура и естествена окраска, което прави всеки дървен предмет уникален. Широката гама от цветове на масла позволява творческа комбинация. Не е нужно да се ограничаваме до използването на един цвят. Интересен ефект може да се получи чрез комбиниране, например, на бяло със сиво или кафяво с черно.


Добри практики и съвети:

Препоръчително е повърхности като декинг, парапети, мебели, саксии, третирани с масла и подложени на натоварване, трафик и триене, да се омасляват поне веднъж годишно. Ако натоварването е много високо, нанасянето на масло да става 2 пъти в годината. Редовната поддръжка ще предпази дървесината от износване.

Почиствайте възможно най-бързо агресивни замърсители като вино, мляко, мазнини и др.  

Маслата на Tikkurila Valtti могат да се използват за всякакъв вид дървесина - както лиственица, така и екзотичена дървесина, но трябва имате предвид, че крайният нюанс зависи от вида на дървесината.

Маслата Tikkurila Valtti се предлагат безцветни, или с възможност за тониране в системата за тониране на Tikkurila.

Tikkurila препоръчва винаги да прочетете информационния лист на всеки продукт преди за започнете работа и да следвате инструкциите за подготовка преди нанасяне на продуктите. За най-добри резултати се съобразете с прогнозата за времето и така крайният резултат, а и самият процес, ще ви създадат приятни емоции и спомени!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта

Мосю Бриколаж съвети за дома и градината