Как правилно да съхраняваме сезонни обувки: най-добрите решения и експертни съвети

Публикувано на 21/03/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 21/03/2024 | Видяно 1 277 пъти

Пролетта идва, което означава, че ще трябва отново да изпратим ботушите и зимните обувки на заслужена почивка и да разположим в удобния шкаф в коридора пролетно-лятната си колекция. И така всяка година!  

Всеки сезон изисква различни обувки и всички те трябва да се съхраняват някъде и по някакъв начин. В края на краищата, правилно организираното съхранение не само помага за поддържане на реда в къщата, но и пряко влияе върху доброто състояние на нашите обувки. Недостатъчното място, лошата вентилация или високата влажност могат да ги увредят значително.  

Нека да разберем как ефективно да съхраняваме сезонните обувки, така че да ги запазим в добро състояние и същевременно да не заемат допълнително място в къщата. 

 


Как да организираме съхранението

Гардероби, шкафове и различните рафтове играят важна роля в организацията на съхранението на обувките. Първата стъпка към организирането на сезонно съхранение на обувки е да изберем подходящо място.

Идеалното място е онова, което не бихме използвали ежедневно, дори не и ежеседмично. На практика, ще го използваме горе-долу два пъти в годината. Подходящото място трябва да има достатъчна вместимост, за да побере всичките ни сезонни обувки разположени удобно в кутии или без, така че да не се деформират. Правилното разположение също така улеснява проветряването и поддържането на чистотата в тези места.  

Препоръчително е да изберем регулируеми рафтове, които се адаптират към различна височина, което е особено полезно при съхранение на ботуши и боти. А кутиите и контейнерите ще помогнат да се организира съхранението на обувки в килера.  


Къде да съхраняваме сезонните обувки?

Правилното място не само подобрява цялостната естетика на нашето жилищно пространство, но също така гарантира, че обувките ни ще останат в отлично състояние, независимо дали ги носим сега или са прибрани до следващия сезон. 

Ето някои популярни места за съхранение на обувки, заедно с техните предимства: 

 


Шкаф за обувки в коридора

В шкаф за обувки в коридора обувките могат да бъдат разпределени според сезоните, което е много удобно, защото не се налага те да бъдат местени от едно място на друго. Но не винаги разполагаме с нужното за това място. Освен това, ще е необходим достатъчно голям шкаф, в който удобно да съберем всички обувки на цялото семейство. Това си е предизвикателство, но все пак не е невъзможно. 

Предимства

  • удобство и бърз достъп, обувките са винаги под ръка; 

  • систематизиране по сезони- всеки сезон на отделен рафт; 

  • обувките остават добре поддържани. 


Специален гардероб за обувки

Ако пространството позволява, може да разположим специален гардероб за съхранение на обувки в антрето, килера или където е възможно. Това ще осигури най-ефективната организация на съхранението с помощта на различни отделения за различни видове обувки и защита от външни влияния. 

Предимства

  • оптимална организация с използването на различни секции и чекмеджета; 

  • добра защита; 

  • подходящ за скъпи обувки. 


Всяко свободно място в дома

Какво да правим обаче, ако жилището ни не разполага с достатъчно място на коридора за голям шкаф за обувки, килер нямаме, а за гардеробната е мечта? 

В този случай използваме всяко възможно място, което не е подходящо за нещо друго. За да съхраняваме по този начин обувките си е добре да ги подредим индивидуално в кутии, дори и тези, в които сме ги купили ще свършат работа. След това ги подреждаме и не забравяме от време на време да следим за състоянието на обувките си.  

Проверката на обувките по време на съхранението им е важна. Редовната проверка помага да се открият всички промени в състоянието на чифта, които понякога настъпват по време на съхранението, особено когато не ги съхраняваме на подходящи за тях места.  


На какво да обърнем внимание при съхранението на обувките?

Деформация. Използването на специални стойки или дървени форми за обувки ще помогне да се избегне деформация на обувката и да се запази нейният представителен външен вид. 

Цветът и структурата на материала. Съхранението на сухо и хладно място не позволява материалите, от които са направени обувките, да се влошат, запазва тяхната структура и цвят. 

Борба с влагата. Използването на подходящи средства и правилната вентилация предотвратяват образуването на влага и мухъл, поддържайки обувките в отлично състояние. 

Защита срещу прах и светлина. Съхраняването на обувки в затворени кутии и на закрито предотвратява навлизането на слънчева светлина и прах вътре и развалянето на външния вид на обувките. 

Системна грижа. Редовното почистване и поддръжка на обувките преди съхранение помага да се отстранят всички замърсявания и сол своевременно и предотвратява повреждането на материалите.  

Организирането на вашето сезонно съхранение на обувки може да изглежда като трудна задача, но с внимателно планиране, няколко полезни съвета и правилно изпълнение може да се реализира всеки проект.   

Ако все още се чувствате несигурни или имате идея за нещо специално, то винаги може да се обърнете към специалист за професионална помощ и консултация. Чрез инвестиране в професионална помощ можете да осъществите всеки ваш проект и да трансформирате вашето жилище в организиран, подреден и стилен дом.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта