Как лесно да създадете перфектната минималистична всекидневна?

Публикувано на 25/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 25/02/2020 | Видяно 1 608 пъти

Омръзна ли ви интериорът на дома ви? Е, оказва се, че можете лесно да създадете нов такъв. За перфектната минималистична всекидневна ви трябват само голямо желание и малко свободно време. Всеки човек, дори без никакъв опит в интериорния дизайн, може да приложи този стил в дома си. 

Вероятно няма нужда да ви обясняваме какво представлява минимализмът, тъй като той се радва на огромна популярност. Можем да го срещнем навсякъде - както в офиси, така и в жилища, а също и в заведения и ресторанти. 

Що се отнася до създаването на всекидневна в минималистичен стил, има някои основни правила, които трябва да следвате, за да бъде домът ви красив и приветлив. Кои са те, ви показваме тук. А за професионалното им и качествено прилагане във вашето жилище, се доверете на опитните майстори, регистрирани в платформата ни.

 


Премахнете всички струпвания на предмети

Премахването на всички ненужни вещи и елементи е основният стълб на минималистичния стил. Всяка повърхност трябва да бъде напълно изчистена от предмети, които не допринасят за естетиката на стаята. Всичко трябва да бъде съхранявано на определеното му място. А ако притежавате вещи, които не използвате и само заемат място в дневната, не се колебайте и ги изхвърлете. Това правило важи и за всичко останало във вашия хол, включително и мебелите.

  • Както знаете, мотото на минимализма е „по-малко е повече“. Именно него трябва да следвате, когато прилагате тази интериорна философия.

  • За да отстраните струпването на вещи, опитайте се да обособите организираното място за съхранение. По този начин ще попречите на бъркотията да се разпилее в цялата стая. 

Вижте още: Дневна в сиво - няколко страхотни идеи, които ще ви вдъхновят


Минималистична цветова схема

Когато става въпрос за минималистична цветова схема, белите и неутралните нюанси трябва да се използват като основни в интериора на дневната. Тези цветови палитри са нежни и много успокояващи и могат да допринесат за една по-релаксираща атмосфера.

  • Въпреки че всеки неутрален цвят е подходящ за минималистичната дневна, белият е най-популярният избор. Той прави така, че една стая да изглежда по-малко претрупана и по-голяма. Освен това ще ви даде повече свобода да “поиграете” с вторични цветове.

  • Опитайте се да използвате основния цвят, който сте избрали в поне 65% от стаята. След това можете да добавите един или два допълнителни цвята за останалата част от помещението. Също се опитайте да внесете вторичните цветове в произведенията на изкуството и аксесоарите, които ще поставите.


Минималистични мебели

Минималистичните мебели се основават на качеството, функционалността и баланса. 

  • Изберете няколко висококачествени мебели. Не прекалявайте с количеството, а по-скоро заложете на качеството. 

  • За диваните и столовете се придържайте към прави линии, които да са в хармония с минималистичния стил. 

  • За цвета - изберете такъв, който да съответства на вашия фон или използвайте един от допълнителните цветове.

  • Тъй като е важно да не се виждат прекалени затрупвания на повърхностите, допълнителното място за съхранение в самите мебели е задължително. Затворените рафтовете и чекмеджетата са идеални за скриване на всичко, от което не се нуждаете всеки ден.

  • Не забравяйте също, че винаги можете да изберете диван или фотьойл със скрито място за съхранение.

Вижте още: Как да направим дневната по-функционална


Минималистични аксесоари

Минималистичният декор и аксесоарите, които присъстват в него, са кътчето, в което можете да внесете малко повече цвят и индивидуалност. 

  • Използвайте цветовете, които сте избрали като вторични.

  • Добавете ги в различни аксесоари и декоративни елементи. Просто следвайте общото правило за най-много един голям или два малки предмета върху дадена повърхност или стена. 

  • Също така, се опитайте да добавите различни текстури във вашата дневна. Така ще създадете усещане за повече дълбочина и стил.

  • Можете лесно да добавите интересни минималистични украшения за стена. Те могат да бъдат както произведения на изкуството, така и други красиви фотографии. Можете да заложите на цветни или черно-бели такива в зависимост от вашите предпочитания. 

  • Перфектен начин за добавяне на по-забележима текстура и цвят е чрез декоративни възглавнички или завеси и пердета.

  • Добър начин за внасяне на естествен цвят във вашата минималистична палитра е като добавите стайни растения. Папрат или декоративна палма, поставени в интересни саксии, направени от порцелан, глина или ракита, са чудесен вариант.

  • И най-важното - бъдете експериментатори, що се отнася до аксесоарите в минималистичната дневна. Приложете своя стил и покажете характера си, за да направите стаята възможно най-интересна.


Допълнителни съвети

А ето и още няколко важни съвети, които ще ви помогнат при създаването на перфектната всекидневна в минималистичен стил.

  • Оставете висококачествените артикули да стоят самостоятелно. Ако сте закупили скъпа мебел или стенно изкуство, не го затрупвайте с други декоративни предмети.

  • Винаги избирайте един предмет, който да се откроява. Избраната вещ винаги поставяйте така, че да изпъква и да служи за фокусна точка. 

  • Когато избирате мебели, бъдете сигурни, че избирате такива с изчистени линии и семпъл дизайн.

  • Не забравяйте, че лекото акцентиране е ключово при създаването на минималистичен интериор. За да обзаведете вашата минималистична всекидневна по правилен начин, можете да групирате определени зони с вази или красиви декоративни стайни растения. Така ще постигнете минималистичния облик, който ще е едновременно семпъл, но ефектен. 

А ако искате да получите още професионални съвети относно интериора и да получите проект, съобразен изцяло с вашите желания и предпочитания, то се свържете със специалисти в областта на вътрешния дизайн. Такива можете да откриете в MaistorPlus, а за да осъществите контакт с тях е нужно единствено да подадете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта