Растения в кухнята - как да направим дизайна ѝ по-свеж и ексцентричен?

Публикувано на 10/11/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/11/2021 | Видяно 1 384 пъти

Добавянето на растения в интериора на дома определено има много предимства. Освен че те са истинска радост за окото, те подобряват и качеството на въздуха, намаляват стреса и правят пространството още по-приветливо. 

И макар че кухнята често не е първата стая, за която се сещаме, когато избираме място за новите си цветя, именно това е помещението, в което те биха паснали най-добре. Ползите от наличието на растения в кухнята са много. Растенията премахват токсичните елементи от въздуха. Пречистват го от различни миризми - от такива на храни до тези, идващи от торби за боклук. Доказан факт е и че растенията подобряват концентрацията. Те правят хората по-внимателни, съсредоточени и прецизни. Което пък със сигурност би подобрило кулинатните ни умения. 

Как обаче да внесете цветята в декора на кухнята по приятен и стилен начин? Отговора ви даваме в следващите редове! А ако имате нужда от професионална помощ при изготвянето на проект за вашата кухня, можете да се свържете със специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Стенна градина

Закачването на любимите ви билки в близост до готварската печка е чудесен начин да внесете повече растения в кухнята. По този начин не само, че извличате ползите за здравето, които зеленината има, но и можете лесно да откъснете пресни билки, с които лесно да подправите ястията си. 

  • Този изключително креативен дизайн придава екзотичен вид на минималистична, модерна кухня.
  • Тази идея би работила особено добре, ако комбинирате по-широк спектър от различни растителни текстури, с които да постигнете контраст.
  • Импровизираната стенна градина ще се превърне във фокусна точка на пространството, което ще направи естетиката му още по-приятна.
  • Вертикалната билкова градина е чудесна за кухни с по-малка площ.

Вижте още: Лято на балкона: Създайте си уникална градина


Висящи саксийни растения

Ако искате да запазите кухненското си пространство малко по-конвенционално, ноискате и да внесете повече зеленина в него, то опитайте да го направите със саксийни растения.

  • Те придават земно, естествено и леко рустикално усещане, сякаш живеете в горска къща. 
  • В допълнение към висящите саксийни растения, можете съшо така да поставите зеленина по плотовете, за да направите вида на помещението по-хармоничен и хомогенен. 
  • Идеално място за окачване на растенията в около прозорци или други източници на светлина.


Малко стайно дърво

Ако сте от по-смелите и наистина искате да създадете наповторим и впечатляващ акцент в кухнята, то имаме идея и за вас. Малките стайни дръвчета са идеален начин да добавите зеленина в кухненското пространство. Те освен че са доста свеж декор в пространството, са и идеални за консумация, ако решите да се спрете на овощно дръвче. А ето и кои са най-подходящите овощни дръвчета, които можете да отглеждате и в домашни условия:

  • Лимон;
  • Лайм;
  • Портокал;
  • Авокадо;
  • Ягоди и боровинки (макар да не са дървета).

Ако обичате природата и нейните блага и искате да ги пренесете вътре в дома ви, то със сигурност нашите предложения ще ви допаднат. Декорирането с растения е лесен начин да внесете повече живот във вашия дом. За мнозина кухнята е помещението, в която вдъхновението е от ключово значение, а подходящите растения могат да направят така, че да подобрят настроението и да ви стимулират да правите повече кулинарни експерименти. Ако имате нужда от съвет по отншение на това кави растения да поставите във вашата кухня и подходящи ли са за пространството ви, не се колебайте да потърсите професионална помощ от специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Още сега можете да подадете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите оферти от изпълнители, от които да изберете най-добрата за вас!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта