Хитро решение за компактни жилища - обединете хола и кухнята в едно

Публикувано на 17/08/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 17/08/2016 | Видяно 86 694 пъти

Днес архитектурната мисъл е насочена в посока за откриване на все по-интересни и функционални решения за малки жилища. Едно от тях се явява именно сливането на кухнята и дневната в общо отворено помещение, което позволява свободно преминаване и създава усещане за простор. Разгледайте тези доказано успешни варианти за обединяване на кухнята и хола, а за качественото им изпълнение разчитайте на опитни професионалисти!


Слейте визуално помещенията

Тази впечатляваща идея ни показва, че понякога обединяването на кухнята и дневната е не просто възможно, но дори силно препоръчително. Представете си за момент, че между кухнята, трапезарията и хола имаше стени. Пространството тук е толкова малко, че тези зони нямаше да бъдат хармонични отделни стаи, а по-скоро клетки, лишени от уют и красота. В случая именно визуалното сливане на помещенията допринася за изграждането на една по-спокойна и приятна обстановка.

Виж още: Впечатляващи кухни в смели сини нюанси, които ще обикнете от пръв поглед


Обединете кухнята и дневната с функционален модул

Тази оригинална идея е особено подходяща за прилагане в малки или тесни помещения, които имат нужда от повече пространство за свободно преминаване. Тук дневната и кухнята са обединени не само посредством използване на едни и същи доминиращи нюанси и материали, но и чрез изграждането на функционален модул по дължината на една от стените. Така холната секция и кухненският модул представляват една обща конструкция, която се отличава с иновативен дизайн и невероятна практичност. Хитро, нали?


Невероятно практично усвояване на ъгъла

Компактните жилища се нуждаят от функционални решения за усвояване на пространството, които позволяват обединяването на кухня и дневна в едно. По този начин помещенията няма да изглеждат схлупени и негостоприемни, а и ще се спестят разходи и време от изграждането на преградни стени между тях. Пример за подобен подход откриваме в този невероятен дом, който среща малка симпатична дневна и практична ъглова кухня. Тук дизайнерите са се спрели на семпло обзавеждане с интригуващи детайли, които придават индивидуалност на отделните зони в дома.

Виж още: Модерните тенденции в кухненския дизайн са напълно приложими и за вашата кухня


Удобният бар плот може и да спомогне за обединяването между стаите

А ето и вариант, в който холът и кухнята са обединени в едно помещение, но са визуално отделени посредством бар плот. Тази идея е изключително подходяща за малки жилища, тъй като бар плотът може успешно да замени масата за ядене, а долната му част може да се превърне и в допълнително място за съхранение на кухненски пособия. По този начин се създава усещане за уединение и комфорт в отделните помещения, което е подкрепено и от цветовия контраст, който се оформя между двете зони.


Кухненският остров – ефектен преход между кухнята и хола

Представяме ви една страхотна идея, подходяща за тези от вас, които разполагат с достатъчно пространство за интериорни експерименти! Обединете хола и кухнята в една обща стая, но създайте ефектен преход между тях с помощта на функционален кухненски остров. Този елемент не само ще ви позволи по-удобно разпределение на отделните зони в кухнята, но и може да компенсира липсата на отделна трапезария у дома.

Виж още: Забележителният индустриален стил, приложен с много вкус в кухнята (10 идеи в снимки)


Поставете дивана с гръб към кухненския модул

Сливането на кухнята и дневната несъмнено ще създаде усещане за повече простор и хармония във вашето жилище. Според специалистите оптимално удачен вариант е визуалното обединяване на помещенията, чрез използването на еднаква подова настилка и цветове за стените. Разположението на мебелите от своя страна играе ключова роля за впечатлението, което създава обстановката, затова поставете дивана с гръб към кухненския модул и така ще си осигурите две напълно отделени зони у дома в рамките на общото отворено пространство.


Премахнете масивните прегради между помещенията

На пръв поглед тук кухнята и дневната се помещават в едно общо отворено пространство. Те обаче са визуално отделени посредством различната подова настилка и интересната тухлена преграда, която създава усещането за две напълно различни помещения. Едното е подчинено на индустриалния стил и съчетава интригуващи артистични елементи, докато в другото акцентът се явява минималистичният дизайн на кухненския модул. Така впечатлението за един по-просторен дом е съчетано с желанието на собствениците за създаване на две по-малки, но уютни стаи в рамките на общото пространство.

За реализирането на тези, а и още много други интериорни идеи, се доверете на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus! Запознайте се с техните профили и оферти напълно безплатно, като заявите проект още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта