Как правилно да разположим мебелите в детска стая със средни размери?

Публикувано на 18/08/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 18/08/2017 | Видяно 12 373 пъти

Обзавеждането на детска стая със средни размери позволява да проявите известно творчество, което обаче трябва да е съчетано със стремежа към постигане на максимално удобство в помещението. Тук е важно да съобразите разположението на мебелите с мястото на прозореца, така че стаята да не изглежда твърде тъмна или схлупена. Едновременно с това обаче всяко дете се нуждае от кътче за отмора, практична зона за учене и съхранение на вещи, и не на последно място - пространство за игра. Предлагаме ви няколко хитри идеи, които ще ви улеснят в избора на най-оптималния вариант за обзавеждането на детската стая във вашето жилище. За качественото изпълнение на този, а и на всички други проекти, свързани с обновяването на дома, потърсете помощ от опитни професионалисти!


Оставете свободно пространство пред гардероба

Тази идея за обзавеждане на детска стая със средни размери е посветена на улесненото и свободно преминаване между леглото, зоната за учене и гардероба. За целта бюрото е разположено близо до ъгъла на стаята, като все пак е на оптимално разстояние от прозореца, така че естествената дневна светлина да прави четенето по-приятно. От своя страна леглото е поставено близо до входната врата в помещението, като е съчетано с компактно нощно шкафче.

  • Специалистите напомнят, че трябва да оставите разстояние от поне 60 см. между леглото и стената, така че да можете да усвоите неудобната ниша в помещението с поставянето на малка масичка или нощно шкафче.

Пространството пред гардероба е оставено свободно, така че изборът на дрехи и аксесоари за училище да бъде значително по-лесен за всяка тийнейджърка. Заложете на гардероб с плъзгащи врати и огледало, който да направи помещението по-просторно и приветливо.

Виж още: Как да разположим мебелите в малката детска стая?


Поставете диван в детската стая, предназначена за тийнейджър

Свикнали сме да възприемаме детската стая единствено като пространство за отмора и игра, но с течение на времето всеки тийнейджър започва да се нуждае от местенце, където да настани своите гости и приятели. Ето защо много дизайнери решават да обособят кътче за релакс, което наподобява малка дневна в рамките на детската спалня. Това е страхотен вариант, особено ако обзавеждате спалня за хлапе на възраст между 10-13 години, което скоро ще предпочита да прекарва следобедите след училище в компанията на добри приятели и забавни настолни игри. За целта разположете компактен диван или две кресла възможно по-близо до прозореца, като ги съчетаете и с практична холна масичка. Ако помещението позволява, бихте могли да разположите и допълнително бюро, като то обаче трябва да е на поне 85 см. от леглото.


Обособете удобна площадка за игра близо до прозореца

В ранна детска възраст хлапетата имат нужда от приятна зона за игра, която да провокира въображението и творческия им дух. Ето защо много родители заменят класическото детско бюро с малка масичка, върху която да рисува, пише и твори, поне докато не навърши 6-7 години и бюрото стане задължителна част от обзавеждането. Обикновено зоната за игра е разположена възможно по-близо до прозореца и то така, че да не нарушава свободното преминаване между леглото и гардероба или скрина. Специалистите съветват да поставите масичка и столчета близо до шкафа, в който съхранявате детските играчки и принадлежности, така че почистването след игра да бъде по-бързо и лесно. Препоръчително е между леглото и прозореца да има разстояние от поне 1.65 м., така че хлапето да разполага с достатъчно пространство за забавление.

Виж още: Детски легла - цени


Преместете зоната за игра в центъра на детската стая

А ето и алтернативна идея за обзавеждане на детска стая със средни размери, която отново включва удобна зона за игра. Този път обаче тя е разположена почти в центъра на помещението, като е изключително близо до входната врата на стаята. По този начин, ако оставят вратата отворена, родителите имат възможност да наблюдават детето по време на игра, което е от изключителна важност, особено ако мъникът все още не е навършил 7 години. В този случай стремежът на специалистите е да усвоят по възможно най-удачен начин неудобните ъгли в помещението, като за целта поставят леглото до стената, а до него разполагат бюро и библиотека. Така в една от нишите се оформя практична зона за учене, а в срещуположния ъгъл – зона за съхранение на всички детски дрехи и играчки.


Леглото невинаги е поставено плътно до стената

Подобен тип разположение на мебелите в детската стая е ориентиран към хлапетата на възраст между 7 и 14 години, които често се нуждаят от допълнително място за съхранение на книги и ученически пособия. За целта леглото заема централно място в помещението, като визуално разделя стаята на две основни зони – за учене и съхранение. От едната страна на леглото е поставено компактно нощно шкафче, а от другата – функционален скрин, като за целта майсторите оставят разстояние до стената от около 1.22 м. Срещу леглото пък е обособена и зона за учене, която разполага с практично бюро и допълнителна библиотека за подреждане на книги и декорации. Хитра идея е над библиотеката и бюрото да бъдат поставени кокетни отворени рафтове, които да разчупят иначе семплото помещение. За оптимално удобство между леглото и бюрото е оставено разстояние от почти 1 метър, така че свободното преминаване около мебелите да не бъде възпрепятствано.

Виж още: 5 сладки и евтини идеи как да внесете цвят и настроение в детската стая


Предвидете повече място за съхранение в детска стая със средни размери

Тази средна детска стая е подчинена на нуждата от практични решения за съхранение на вещи и играчки. Поради тази причина тя разполага с два гардероба, които приютяват всички дрехи, книги и пособия, така че те да не бъдат разпилени из цялата стая. Леглото пък е поставено в ъгъла на помещението, като е съчетано и с компактно нощно шкафче. В непосредствена близост до прозореца е обособена и зоната за учене, която разполага с удобно бюро и практична ъглова библиотека. Така по-голямата част от помещението остава свободна, така че детето да може да играе, а при нужда – там да бъде поставена и малка допълнителна масичка или кокетно кресло. Този подход при разположението на мебелите е особено подходящ при обзавеждане на спални за две деца, тъй като изисква единствено да замените класическото единично легло с функционален двуетажен модул. Наистина лесно, нали?

Тези идеи със сигурност правят обзавеждането на средната детска стая много по-лесно! Кой от предложите варианти ви допада най-много? Поверете изпълнението му на опитен професионалист, като пуснете безплатна заявка в MaistorPlus още днес!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта