Добавете класическо усещане и лукс с мрамор в своя дом

Публикувано на 03/07/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 03/07/2020 | Видяно 3 526 пъти

През последните няколко години мраморът оживява в интериорните проекти на дизайнерите. Той не се ограничава само до използване в банята. С право можем да говорим за мраморен ренесанс, т.е става дума за модерното използване на този материал от дизайнери и архитекти, които създават с него стилни, шикозни и съвременни интериорни решения.

Дори жилището ви да е организирано в скандинавски или индустриален стил, за да добавите нотка лукс, можете да използвате мрамор. Тази тенденция е определено актуална, така че погледнете нашите ТОП съвети как да го използвате в съвременния дом. За още нестандартни идеи, направете консултация с експертите по интериорен дизайн, регистрирани в MaistorPlus.


Защо мраморът е все още най-изисканият материал за домашния интериор?

През цялата история мраморът е бил използван в архитектурния дизайн. Пантеонът в Рим, Тадж Махал в Индия и Акрополът в Гърция са изградени от мрамор и това е основната причина, че те все още съществуват стотици години след построяването им, будейки възхищение в туристите от цял свят.

Защо мраморът е един от най-търсените строителни материали в света? Ето основните причини:

  • Това е изключително устойчив камък. Той се образува от варовик или доломит, които са подложени на високи нива на топлина и налягане в земята. Така скалите се трансформират в мрамор.
  • Мраморът е с несравнима, специфична текстура. Неговата природна красота е с нотки на изящен лукс и величие.


Предимствата на мрамора в домашния интериор

От 70-те години на миналия век мраморът е предпочитан избор на интериорните дизайнери, а през последните години има засилен интерес към него като дизайнерски елемент или конструктивен материал. Това са предимствата му в интериора на дома:

  • Луксозна естествена красота: той буквално повдига естетиката във всяка стая. Традиционно се използва в кухнята за плотове и подово покритие. Малко материали могат да се сравнят с красотата на мрамора.
  • Елегантна цветова палитра: мраморът, като гранита, се предлага в множество цветове, което дава възможност на дизайнерите да индивидуализират облика на интериорните пространства. По-светлият мрамор би бил идеален в класическа или модерна баня, а мраморът с тъмно тониран рисунък може да се използва за добавяне на екстравагантност в кухнята.
  • Добавя стойност към дома: луксозното излъчване, привлекателността и изключителността на този материал вдигат стойността на всеки дом. С мрамор не само ще създадете стилно жилищно пространство, на което може да се наслаждавате, но и добавяте стойност към вашия дом.

Вижте още: 10 забележителни бани от мрамор


Мраморни колони за зониране на пространството

Освен традиционните приложения като стенно и подово покритие, мраморът има многобройни приложения като дизайнерски и конструктивен елемент. И все пак, интериорните дизайнери знаят, че е нужно да използват мрамора разумно.

  • Той може да привлече окото и да служи като фокусна точка в една стая, но прекалената му употреба може да създаде пространства, които са студени или с нотка стерилност. Но ако се използва правилно, мраморът придава елегантност и привлекателност в дома.
  • Независимо дали живеете в малък апартамент или в голям семеен дом, мраморните колони могат да се използват във всяко жилищно пространство.
  • Интериорните проекти с премахването на стени, създават открита среда. Въпреки това, при такива решения все още са необходими разделителни елементи – в случая говорим за мраморни колони, при които е добре са се знае следното:
    • Наистина не е необходимо тези елементи винаги да излизат като от древни разкопки или руини.  В едно модерно жилище е по-добре да използвате колони от мрамор с по-малко орнаменти и декорации.
    • Винаги имайте предвид, че не е необходимо колоните да са от пода до тавана съвсем плътно.


Използвайте мрамора за стените или за пода

Винаги може да използвате мрамора за стените или за пода в жилището си. Думата „или“ е много важна в това изречение. Ако стените и пода са покрити с мрамор, пространството изглежда много студено.

  • Решението е следното: ползвайте този материал само на стените или само на пода. Така се добавя класическо усещане в пространството, като същевременно запазвате модерния облик в дома. Изборът на всеки от тези два варианта предоставя безброй начини да се проектират стаите.
  • Мраморът е идеален за подово покритие за коридор, кухня и баня. За последното помещение може да се ползва и за стените.
  • Съвет: Оригинално и шик е да имате частично монтирани мраморни плочи като пана в дневната или спалнята.

Вижте още: Декориране на стените в модерната спалня


Мраморни маси - трайни и красиви

Въпреки че на пръв поглед използването на мебели и аксесоари от мрамор изглежда прекалено официално, правилното им съчетаване заедно с други елементи може да доведе до изключително стилен дизайн. Не се страхувайте да похарчите средства за закупуване на мебели от мрамор, тъй като през годините те са устойчиви и съхраняват луксозния си външен вид.

  • Много важното при избора на подходящ мраморен елемент е да го изберете спрямо размера на стаята.
  • Мраморните маси са чудесен избор за кухнята.
  • Наличието на мрамор в дневната като малка масичка за кафе също може да бъде много шик идея.
  • Освен това използването на мраморни маси във външната част на дома е подходящо за балкони, дворове или градини, тъй като те са устойчиви на естествени разрушителни фактори.


Аксесоари от мрамор – подарете си достъпен лукс в дома

Важно е да знаете, че мраморът може да присъства в интериора на дома и във вид на аксесоари.

  • Опитайте се да поставите един или два мраморни елемента в пространството. Например чифт мраморни осветителни тела могат да станат луксозен акцент на вашата спалня.
  • Мраморни  вази, съдове, часовници или свещници също могат да създадат интересен шик в дневната или спалнята. Мраморът, не забравяйте, определено добре се комбинира с бетон и с дърво. 

Ако наистина смятате, че мраморът ви харесва и искате да бъде част от интериора в дома ви, може да се допитате до професионалното мнение на специалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността на направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. След извършването на ремонтните дейности в дома ви, оценете ги в сайта MaistorPlus. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
10 извършени проекта