Оригинални идеи за дворна чешма

Публикувано на 29/03/2017 от Светла Иванова | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 61 529 пъти

Красивата и подходящо разположена дворна чешма може да допринесе много за естетическото оформяне на градината. Проектирането ѝ позволява да развихрите въображението си и да я превърнете в оригинално произведение на изкуството. Основното изискване при изграждането на дворна чешма е да се съобразите с размера на градината, стила и на останалите елементи. В това начинание може да разчитате на професионалистите в тази област, които ще ви дадат полезни съвети и насоки.


Какъв вид дворна чешма да изберем?

Това е един от основните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да започнете изграждането. Свободно стоящата чешма е прекрасен вариант за по-големите градини, където има водоизточник, различен от този на къщата. Това може да е кладенец или каптиран извор. От друга страна, стенните модели пестят място и са също толкова красиви и практични, колкото свободно стоящите. Декоративната чешма, долепена до стената на къщата, се свързва по-лесно с водопроводната инсталация, отколкото разположената сред градината, така че имайте едно наум.

Вижте още: Пет големи идеи за малка градина


Практична сгъваема мивка с плот

Ако не държите да инвестирате твърде много в дворната чешма и предпочитате да я използвате, когато наистина имате нужда, то това практично решение ще ви свърши идеална работа. В предната част поставете макара с маркуч, за да поливате спокойно градината си. Подвижните плоскости от двете страни ще ви помогнат да се сдобиете с малък плот, където да пресаждате или подрязвате вашите саксийни растения.

Вижте още: Пътеките в двора


Дворна чешма в битов стил

Независимо дали се спрете на свободно стоящ модел или на стенен, все имате широко поле за изява. Съвсем не е задължително вашата дворна чешма да прилича на традиционна мивка. Вложете малко творчество и създайте свой собствен дизайн. Можете да използвате старо буре за вино или обикновена кофа. Когато приключите с изграждането, декорирайте смело - състарете дървото на бурето или изрисувайте кофата с различни флорални мотиви.


Съобразете се с фасадата на къщата

В случай че сте се спрели на стенна чешма, трябва да се съобразите със стила не само на градината, но и на къщата. Това е важна стъпка, която много хора пренебрегват и в крайна сметка се сдобиват с неестетическа "кръпка". Ако фасадата ви е от декоративни камъни или мозайка, заложете на ефектна чешка от камък, мрамор или гранит. И обратното - при традиционно изглеждаща къща, изберете материали като дърво или декоративен бетон, който се предлага в различни цветове.

Изграждането на дворна чешма съвсем не е трудна задача, стига да спазите някои елементарни изисквания. Изпълнението може да стане още по-лесно, ако се доверите на майсторите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект напълно безплатно и сравнете офертите на различни изпълнители, както и мненията на предишни клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта