Растения, които живеят изцяло на сянка

Публикувано на 25/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 25/05/2022 | Видяно 4 333 пъти

Много дворове са сенчести и за съжаление цветята, любители на слънцето, няма да виреят. Добрата новина е, че има много видове растения, които могат добре да понесат и дори да предпочитат сенчестите места. Най-важното е да направите реална оценка за сянката, тъй като има различни видове. Лека сянка – означава, че през по-голямата част от деня е сенчесто, като сянката не е съвсем плътна. Частична сянка – няколко часа от деня е слънчево. Пълна сянка – интензитетът на светлина може да бъде много нисък през по-голямата част от време, обикновено е така под дървета.

Ако винаги сте мечтали за красива и подредена градина, свържете се с някой от регистрираните в платформата MaistorPlus специалисти, които са истински виртуози в озеленяването и проектирането.


Храсти

Много хора пренебрегват храстите, когато планират устройството на градината. Често, когато става въпрос за сенчести места, залагат на едногодишни и многогодишни цъфтящи растения. Не забравяйте и храстите, тъй като те осигуряват плътност и текстура, благодарение на разнообразните си форми и цветове. Между тях винаги може да засадите други видове, които да запълват пространството. Следните видове са вечнозелени и ще придадат стойност на вашата сенчеста градина.

  • Илекс (джел) – от почти 300 различни вида у нас се е приютил само един – илекс аквифолиум. Обича умерения климат, както и почвената и въздушна влага. Красиви и наситени листа, често срещана украса за коледната трапеза. Засажда се в началото на зимата или в началото на пролетта.
  • Бучиниш – предпочита плътната сянка, но може и да има частично огряване през дена. Толерира слънцето през целия ден в по-студен климат.
  • Тис – храст или малко дръвче с цилиндрична и много гъста корона. Наподобява ела, но изгличките му са значително по-меки, широки и тъмно зелени. Цъфти от средата на февруари до началото на май. Плодовете му озряват от август до ноември. Непретенциозен, понася ниските температури (-25°C), обича влажна почва и въздух.


Многогодишни растения

Във фазата си на покой те могат да изсъхнат до самата основа, но кореновата им система остава жива. Когато времето стане подходящо, отново ще се раззеленят и ще ви радват с красиви цветове.

  • Дамско сърце – предпочитат сянката, добре дренирана почва с висока киселинност. Растението е деликатно и по-добре го засадете на не толкова ветровито място. Не бива да го поливате често, тъй като корените може да загният.
  • Аризема – устойчиво растение, което може дълго да вирее без да се пресажда. Повечето видо се справят добре със зимните студове.
  • Кукуряк – лесни за отглеждане и изключително непретенциозни. Засажда се през есента или пролетта. Вирее, както в по-сухи, така и в по-влажни условия.


Едногодишни растения

Допълнете градината си с едногодишни растения. Имайте предвид, че повечето растения, отглеждани от градината, всъщност са многогодишни, просто условията не са подходящи за тях. Прекалено нежни са, за да оцелеят при ниски температури.

  • Импатиенс – едно от най-популярните растения в лятната градина. Пъстрите му цветове внасят свежест и настроение. Поради факта, че не обича високите температури, идеалните места за неговото отглеждане са сенчестите.
  • Бегония – обичат светлина, но не и директна. Когато започне да прецъфтява, премахнете изсъхналите цветове, за да дадете шанс на новите.
  • Колеус – нуждае се от висока влажност на почвата и въздуха. Засажда се през пролетта.
  • Фуксия – нуждае се от кисела почва, богата на хранителни вещества. През есента, изкопайте храстчето и го пресадете в саксия, и го приберете вътре.


Увивни растения

Опциите за увивни растения, подходящи за отглеждане на сянка, са ограничени. Особено, ако сте заинтересовани от цъфтящи видове. Бръшлянът е вариант, който се среща често, увит по дърветата. Обича влагата, така че поливайте редовно. От време на време, измивайте с цел премахване на прахта. Когато дължината му започне да ви притеснява, подрежете го без притеснения. Пълзящата хортензия е друга опция, която е подходяща за отглеждане на сянка. Може да достигне дължина между 15 и 20 метра. Ще ви радва с пищните си цветове в началото на лятото. Изрязват се прецъфтелите стебла и се оставят останалите. През есента листата окапват, но не се притеснявайте, напролет отново ще възвърне красивия си вид.

Разкрасете двора си със съдействието на опитните озеленители, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проекта си сега, тъй като пролетта е най-доброто време за засаждане и организиране на градината.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта