Как да си направим домашен компост

Публикувано на 09/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 12 764 пъти

Ако поне малко се интересувате от градинарство, значи със сигурност сте забелязали огромното значение на редовното и правилно наторяване. Изкуствената тор от магазина обаче не е единственият начин да обогатите почвата си. Предлагаме да се запознаете отблизо с идеята да направите свой собствен компост в домашни условия - така, както нашите баби и дядовци са правели години наред.

Ако почвата в градината ви има по-сериозни проблеми, дори когато я торите, вероятно имате нужда от консултация със специалист по озеленяване.


Защо да си направим компост?

Ползите от домашния компост са неизброимо много. На първо място, в домашното градинарство, а и в по-малките земеделски ферми, няма по-сполучлив метод от естествената тор. Нищо не възвръща плодородието на почвата, както компоста. Той е особено подходящ за случаите, когато градината ви е изтощена от употребата на химикали.

Компостът има и друго важно предназначение - той може да се използва като естествено покривало при зазимяването на растенията в градината.

Не на последно място трябва да отбележим, че компостът допринася за еко равновесието в градските среди, тъй като чрез него домакинствата сами складират био разградимите си отпадъци, вместо да ги изхвърлят с останалия боклук.

Вижте още: Пет големи идеи за малка градина


От какво се прави компост?

Най-общо казано компостът представлява съвкупност от повечето естествени отпадъци в едно домакинство:

  • Слама
  • Хартия
  • Листа и клони
  • Черупки от яйца
  • Остатъци от плодове и зеленчуци
  • Прясно окосена трева - трябва да се има предвид, че тя внася много влага в компоста

За да протекат правилно процесите във вашия компост, важно е да знаете и какво не трябва да присъства в него:

  • Пластмасови и всякакви изкуствени отпадъци
  • Мазнини - негодни за употреба са както животинските, така и растителните мазнини
  • Орехови листа - тях се съдържа йод, който действа антибактериално и ще попречи на процеса по разграждането
  • Кучешки и котешки изпражнения - в домашни условия е за предпочитане да се избягва и оборската тор
  • Остатъци от готвена храна
  • Цигарени угарки


Как се прави и поддържа компост?

Принципът на компостирането съвсем не е сложен. За целта трябва да отделите в градината си пространство, чиито минимални размери са 1 х 1 х 1 м и в него да започнете да поставяте пластове от органични отпадъци. Колкото по-малки са парченцата от изхвърления боклук, токлова по-бързо ще започне процесът на разграждане.

Необходимо е да размествате пластовете на компоста поне веднъж седмично, в най-добрия случай - на всеки пет дни. Най-лесно бихте могли да разбъркате купчината с вила, извършвайки центробежни движения от сърцевината към периферията на компоста.

Вижте още: Пътеките в двора

Важно е да постигнете умерена влажност за вашия компост. За целта може да си помогнете с найлон. Ако влажността е пракалено висока, компостът ще започне да гние ускорено и в двора ви ще се разнесе много неприятна миризма. В случай че влагата не е достатъчна, до правилно разлагане изобщо няма да се стигне.

Освен на купчина, може да съхранявате вашия компост и в саморъчно направени за целта сандъци и заграждения. Ако сте се развълнували от идеята да си направите домашен компост, не се колебайте да започнете веднага. Чувството да затворите цикъла на използваните от вас суровини е несравнимо, а и ползата от получената тор не е за подценяване.

В случай че нямате място за компост, защото разпределението в градината ви не е оптимално, свържете се с експерт по ландшафтен дизайн, който да ви помогне да оптимизирате пространството. Ако вече си представяте подредбата в мислите си, не пропускайте възможността да заявите безплатно проект за озеленяване.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
10 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта