Завладяващата магия на въдушните цветя с кокедама

Публикувано на 15/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 15/06/2020 | Видяно 3 522 пъти

Сигурно сте си мислели, че тези красиви въздушни цветя и артистични зелени топки могат да се открият само в японските филми и изисканите цветарски магазини? Грешите – можете да си направите кокедама и вие и то в няколко прости стъпки.

Кокедама е старо японско изкуство за отглеждане на цветя без саксии, което намира все по-широко приложение в декорацията на дома. При него, коренът на цветето се обвива в зелен мъх, който играе ролята на саксия. Кокедама може да се направи както висяща, така и да се прикрепи към поставка или керемида, като и в двата случая долната част на растението се вижда с просто око, което само по себе си формира впечатляващ декор.

Кокедама е древно японско изкуство, което е исторически свързано с практиките на бонсай. То преживява значителен възход като съвременен начин за декорация на дома и вече е изключително популярнао и в западната култура. Често, кокедама се нарича още „бонсаят на бедните“.

Ако имате нужда от вдъхновение и помощ за изработване на кокедама, не се колебайте да потърсите майсторите озеленители, регистрирани в платформата на MaistorPlus.


Стъпка 1: Подгответе почвата

По-голямата част от материалите и инструментите, необходими за направата на кокедама, вече се намират във вашата градина или в най-лошия случай могат да се открият в близкия цветарски или хоби магазин. За започване на проекта ви ще ви бъдат необходими:

  • Торф или глинеста почва;
  • Почва за бонсай (известна още като „акадама“, което е особен вид японска вулканична почва);
  • Торфен мъх;
  • Коноп, лико или корда;
  • Стайни растения, които трябва да бъдат пропорционални на височината на топката, която ще създавате.

Допълнително, ще имате нужда още от ножица, купа и ръкавици за сместване на почвите, както и съд за измерване на водата, с която ще смесите двете почви. За направата на кокедама са подходящи растения, които обичат да стоят далеч от пряката слънчева светлина и не изискват много вода.

Както е показано на снимката, първата стъпка в изработването на вашата кокедама е подготвянето на почвата, което става чрез смесване на двете почви в съотношение 50:50. С помощта на ръкавиците смесете двете почви като постепенно доливате вода, за да получите хубава еднородна лепкава глинена смес, от която да формирате своята топка пръст за засаждане.

Вижте още: Съвети и трикове за градината, които ще се радвате да научите 


Стъпка 2: Изберете растение и засадете

След подготвяне на топката е необходимо да изберете растение, което ще засаждате. Изключително важно е топката пръст да е с достатъчна добра влажност, както и растението да бъде подходящо.

  • Най-добре за начало и първи опит да правите кокедама е да използвате малки растения.
  • Можете да пробвате с филодендрон, сукулент, кактус, различни видове декоративни треви, папрат и др.
  • Най-важното за първата кокедама е да изберете цвете, което може да издържи на сух въздух, което е най-особеното за откритите корени на този тип засаждане.
  • След като сте подготвили почвата и сте избрали подходящото растение е време да го засадите в новата топка пръст. За целта, трябва да освободите внимателно последното от саксията, да махнете по-голямата част от старата пръст и нежно да поставите растението в предварително направена дупчица в пръстта на бъдещата кокедама.

Прочетете още: Правилно поливане на цветя - вълшебно ключе за красива градина

 


Стъпка 3: Увийте с мъх

След успешното засаждане е време да обвиете своята топка пръст с предварително осигурения мъх. Можете да направите това за ориентир, който след това ще използвате при същинското завръзване с конопа или кордата във финалната част от подготовката на кокедамата.


Стъпка 4: Завържете мъха с конопа или кордата

Последният етап от направата на кокедама е свързан с това да завържете парчето мъх за почвата. Трябва да направите това така, че да покриете цялата видима пръст. Ако желаете, можете да намокрите леко мъха в топла вода, но дори и да не го направите, той ще попие водата от почвата.

  • За да предпазите от разместване, хванете мъха с едната ръка, а с другата увивайте конопа около него.
  • Започнете от долната част на топката като предварително оставите достатъчно дълго въже, което да използвате по-късно за завързване с другия край след като приключите увиването.
  • Ако желаете да направите кокедамата висяща, оставете предварително достатъчно дълга връзка за закачане и започнете от горния край на топката.
  • Смело сложете няколко пласта коноп и оформете допълнително вашата артистична зелена саксия.


Стъпка 5: Намерете място в декора на дома

След като приключите и с този етап, вече спокойно може да потърсите новото място на кокедамата в дома ви.

  • Макар и да обича светлината, с което може да използвате прозореца, желателно е топката да мъх да не е разположена под прякото действие на слънцето, поради опасност от прекомерно изсушаване.
  • Независимо от това, предпочитанията към светлината се определят от изискванията на самото растение.
  • Най-важният фактор за поддръжката на кокедамата е поливането, което е най-добре да се извършва чрез натопяване в контейнер с вода за около 5-15 минути. Преди да върнете кокедамата на мястото, изцедете добре течащата вода. Допълнително може да използвате и спрей за вода, но поливният ефект ще бъде доста по-слаб.
  • От съществено значение за правилното развитие на кокедамата е влажността на въздуха. Резкият спад на този показател може да бъде критичен. Затова овлажнявайте въздуха на стаята, в която сте поставили кокедамата.
  • По ваше желание, можете допълнително да аранжирате кокедамата с поставка по ваш избор.

Независимо че са може би едни от най-атрактивните и живописни цветя, кокедамите не се характеризират с дълъг живот. Най-успешно развиващите се растения имат живот около 2 години. За да осигурите този период на живот обаче, потърсете съветите на специалистите озеленители, регистрирани в платформата на MaistorPlus. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която максимално удовлетворява вашите идеи, представи и възможности.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Венелин Кънчов
Цялостен ремонт, София
15 извършени проекта