5 анти-тенденции в дизайна на хола

Публикувано на 20/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 20/10/2023 | Видяно 3 483 пъти

 

Актуалните тенденции в интериорния дизайн е важно е да се вземат предвид, особено ако държим да сме модерни, но не бива да забравяме за анти-тенденциите. Това са тези техники, които отдавна са излезли от мода, но все още периодично се използват в дизайна. 

В тази статия ще се фокусираме върху хола и ще разгледаме 5 анти - тенденции за този сезон.  


Прекалено тежки завеси

Завеси, щори, тюл, пердета - съвсем доскоро за декориране на прозорците се е използвало толкова много плат, че на практика прозореца се скрива зад тях. А заедно с това изчезва и светлината и усещането за простор в стаята. За щастие, този вид декорация на прозорци вече не е актуална. 

Декораторите препоръчват да използваме за прозорците в хола само в един слой - щори или пердета. В този случай не само ще получим стилен интериор, но и ще позволим на светлината да изпълни помещението. Изберете ефектни завеси, които може да са в един и същи тон със стените за монохромен интериор или в контрастен десен като акцент.  


Прецизни комбинации

Едно от дизайнерските решения, за които е време да забравим, е излишъкът от интериорни елементи. Преди време всички в мебелирането на хола са се използвали много мебели и декор, но сега минимализмът и функционалността са на мода. Свободното пространство дава усещане за простор и спокойствие. 

Настъпват и много промени в зоната с телевизора. Все по-често се търсят напълно нестандартни решения или дори отсъствие на телевизор. В някои проекти ТВ зоната е интегрирана елегантно в пространството или напълно скрита с декоративни елементи, например плъзгащи се панели. 

Друга техника на дизайна, която е мигрирала в списъка на анти-тенденциите, е симетрията във всичко. Вече не е модерно да се подреждат мебели и декоративни елементи в чисти двойки (два стола, два рафта, две вази и т.н.). Модерният интериорен дизайн дава приоритет на оригиналността и търси уникалност. Така че е добре да  експериментираме с нестандартни аранжировки или да използвате различни мебели.  

Диванът и фотьойлите може и да не са от една и съща колекция. Ако диванът е семпъл, лаконичен по форма и в един тон, тогава фотьойлът може да бъде акцент. И още един анти-тренд е дивана и фотьойла да са ориентирани към телевизора.  

Също така, може да не поставяме групата на дивана "на стената". Много по-интересно е, когато диванът е в центъра на стаята или на известно разстояние от стената, ако разбира се помещението го позволява. 


Един полилей в центъра на стаята

В съвременните проекти на осветлението се обръща особено внимание и се използва като съвсем отделен елемент на дизайна. В него има огромен потенциал и той трябва да се използва. Дори само една декоративна свещ е в състояние да промени из основи атмосферата.  

Ето защо не бива да се ограничаваме до един полилей в центъра на хола. Най-добре е да помислим за няколко сценария за осветление, защото холът може да се използва не само за отдих, но и за работа, четене, общуване с приятели и семейство. Затова ще бъде най-добре да използваме LED светлини, релсови системи или прожектори и, разбира се, полилеи, лампиони и настолни лампи. 

 


Тапетите остават в миналото

Това се дължи на факта, че за съвременните интериори с акцент на простора боята изглежда като най-подходящия, дълготраен и лаконичен материал за декориране на стените. Явното предимство и лекота на материала се допълва и от отсъствието на шевове и сложни текстури. 

Ако искаме да поставим акцент на стената, то тогава вместо ярки или сложни тапети, за предпочитане е да се използват елементи като ефектна мазилка или различни видове панели. Също така може да се добавят елементи от гипс или метал, или комбинация на два цвята от една и съща боя. 


Празните стени в хола създават усещането, че нещо липсва

Дизайнерите посочват тези четири основни интериорни решения за хола, за които е време да забравим.  

На първо място, наличието на празни стени, които създават усещането, че нещо липсва, сякаш стаята е необитаема, неуютно, без атмосфера. В актуалните проекти стените са декорирани с рафтове или други елементи на интериора. 

На второ място, стои другият ефект на прекомерно претрупване. Модерният интериор се фокусира върху наличието на много въздух и свободно пространство и само най-необходимите мебели. Претрупването създава неудобна и некомфортна атмосфера, в която просто се задушаваме. 

В някои от най-съвременните проекти се наблюдава как тенденцията за  "телевизора като смислов център на интериора на хола" също се превръща в нещо от миналото.  

И последният, не по-малко важен момент е зле замисленото осветление. В миналото полилеите често са били основният източник на светлина, но в днешно време те служат най-вече като декоративни предмети. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта