Интериор във винтидж стил: всичко, което трябва да знаете

Публикувано на 21/02/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 21/02/2020 | Видяно 4 276 пъти

Често срещано схващане е, че винтидж стилът е синоним за нещо старо и демоде. Е, вероятно знаете, че това не е така.

Цялата идея зад винтидж интериорния дизайн е да създаде усещане за топла носталгия, без да да кара човек да се чувства сякаш е попаднал в средновековна тъмна кула. И го постига. Именно затова този стил никога не излиза от мода, а популярността му нараства с всяка изминала година. 

Както вероятно знаете, винтидж интериорният дизайн обхваща широка гама от епохи, които могат да бъдат пресъздадени. Могат да бъдат видени уникални декори както в ретро стил, характерен за 30-те години на миналия век, така и в рустик стил и разбира се, любимият шаби-шик. 

Характерна черта за всички винтидж дизайни обаче е, че се създава комбинация между модерно и антично. Как и вие да създадете перфектната сплав, за да сътворите винтидж интериор, който да пасва на личността ви, ви показваме тук. А за реализирането на тези интересни идеи, можете да се обърнете към специалистите в областта на вътрешния дизайн, регистрирани в сайта ни.


Изберете висок клас мебели

Използването на антики в дома може да се окаже доста сложно начинание. Само защото една мебел изглежда ретро, това не означава, че е подходяща за дизайна в един съвременен дом. Причините за това са свързани както с качеството на вещта, така и с облика й.  И именно защото изборът на качествени и стилни мебели е от ключова важност при създаването на винтидж интериор, намирането и най-вече закупуването им изисква определена доза проучвания. 

  • Когато избирате антикварен продукт, трябва да се уверите, че той е с отлично качество и ще издържи теста на времето.

  • Също се уверете, че въпросната мебел пасва на цялостното устройство на дома ви. Преценете дали големината, формата и текстурата й е подходяща за жилището, което ще обзавеждате. 


Детайли, вдъхновени от винтидж стила

Популярна теза твърди, че дяволът е в детайлите. И е така. Затова при изграждането на интериор във винтидж стил, е хубаво да обърнете специално внимание на малките елементи, които изграждат цялостната визия на помещението. 

Ако не желаете жилището ви да е в напълно винтидж стил, а само да напомня за него, то е достатъчно просто да добавите няколко предмета, вдъхновени от този стил на подходящо място в помещението. 

  • Перфектни предмети в този случай са тези, които излъчват ретро или рустик чар. Например винтидж куфар, обособен като масичка за кафе или пък ракла в спалнята. 

  • Можете също така да добавите декоративни чинии по стените в трапезарията.

  • Закачалките от антично дърво също са чудесен вариант, който би се вписал много добре във всяка стая - от антрето до спалнята. 

Който и вариант да изберете обаче, се старайте да не прекалявате. Какво ще рече това? Просто внимавайте с количеството на декоративните елементи и не смесвайте прекалено много стилове, за да не се превърне ефектът в дефект. Бъдете сигурни, че поставяте елементите фино, така че да могат да създадат естетическа привлекателност и да направят дома ви наистина стилен.

Вижте още: Създайте перфектната винтидж кухня


Акцентни елементи

Много пъти сме казвали колко важно е за интериора на една стая е тя да има фокусна точка. Такава, която да обединява всеки детайл и елемент. Такава, която да не може да остане незабелязана.

Това правило важи и при създаването на винтидж интериор. В този случай един предмет може да бъде перфектната акцентна точка във всяка стая на дома. А добрата новина е, че вещите във винтидж стил винаги са били перфектното средство за създаване на уникален облик във всяко кътче.

  • В този случай е важно не само фокусните елементите да заемат централно място, а и да са правилно подбрани и съчетани. Често винтидж предметите са с доста тежък и ексцентричен вид и за да не се създаде твърде кичозен дизайн, е добре само един предмет да изпълнява ролята на акцентен.

  • Точно затова е хубаво да се опитате да не претрупвате стаята с много антикварни предмети.

  • Нека под “светлината на прожекторите” бъдат не повече от два предмета. Така хем ще привлечете внимание с интересен дизайн, хем ще го направите по интелигентен и елегантен начин. 


Не се страхувайте да съчетаете различни стилове!

Най-хубавото на винтидж дизайнa е, че е перфектно поле за прилагане на така нашумялата напоследък техника Mix & Match. Тя се основава на твърдението, че смесвайки различни стилове, можем да създадем стилен и ефектен интериор. 

За да създадете един привлекателен дизайн във винтидж стил, не е нужно абсолютно всеки ъгъл и всяка вещ да са такива. Даже напротив - винтидж интериорният дизайн се съчетава чудесно и в модерна обстановка.

  • Почитатели сте на ретро стила, напомнящ за 30-те години на миналия век, но ви допадат и по-съвременните интериори? Няма проблем! Просто добавете по-дръзки акценти в ярки цветове и ги съчетайте с любимите си винтидж елементи.

  • Ако пък се стремите към рустик излъчване, то добавете леки акцентни елементи в този стил сред по-модерните мебели. Така ще придадете едно уютно и интересно усещане.

Вижте още: Новият тренд Mix & Match за всяко кътче от дома


Фокусирайте се върху цветните елементи

Цветът е ключов фактор, когато става дума за винтидж, ретро или дори рустик стил.

  • Ретро стилът често ползва по-ярки и живи цветове. Те са идеални за винтидж интериорен дизайн, тъй като ще ви позволят да добавите леки акцентни щрихи, независимо коя стая обзавеждате. Чудесни цветове в случая са зеленото и горчицата в комбинация с кафяво, бяло или черно.

  • Добавянето на различни текстури и щампи също е доста добър начин да освежите винтидж декора. Независимо дали става дума за щампа на точки, характерна за 50-те години на 20 в., или пък каре от 70-те, използвайки различни дизайни на текстилните елементи, ще създадете уникално усещане в пространството. 

  • Още един характерен за винтидж стила принт е флоралният. Флоралните текстури, съчетани с мебели в бяло, светло кафяво или пък прасковено ще направят дома ви изключително уютен и много нежен.

  • Пастелните нюанси на синьо, розово, жълто и зелено също са начин за създаване на интересен винтидж стил.

Създаването на интериор, който да пасва на същността ви не е лесно занимание. Но пък е много приятно. Особено ако се върши с помощта на компетентни специалисти в сферата на интериорния дизайн. Ако и вие искате да създадете жилището, за което мечтаете, то можете още сега да се свържете с дизайнерите, регистрирани в сайта ни. За да го направите, е нужен само един клик, с който напълно безплатно да подадете заявка за проект. След като го направите, до 24 часа ще получите няколко готови оферти, които можете да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта