Как да превърнем малкия апартамент в красив и стилен дом?

Публикувано на 25/11/2019 от Адриана | Последна редакция на 25/11/2019 | Видяно 4 146 пъти

Много хора си мислят, че малък апартамент и малко пространство означава много компромиси. Компромиси с любимите ви мебели, аксесоари и декорации, но това не е точно така. Дори и малкият апартамент може да бъде естетически издържан според последните тенденции в интериорния дизайн. Затова ще ви запознаем с няколко начина, по които може да декорирате малко пространство по изключително креативен и модерен начин. С тези малки трикове ще успеете да създадете оптичната илюзия, че разполагате с повече пространство. В случай че имате нужда от професионална помощ, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Използвайте светли тонове

Първият трик, който е добре да използвате са стените в светъл цвят. Много хора си мислят, че щом става въпрос за светли стени се има предвид бял цвят, но това е далеч от истината.

  • Светлите тонове са също толкова разнообразни, колкото и тъмните. Те създават илюзията за повече пространство.
  • Може да заложите на светло бежово, жълто, синьо, сиво или розово. Нюансът е изцяло ваш избор.
  • Ако пък мислите, че светлите стени са прекалено скучни, инвестирайте в красив диван в крещящ цвят, който ще бъде акцента в стаята.
  • Красиви картини и фотографии по стените също са добър начин да разнообразите пространството.

Вижте още: Светъл апартамент с пъстри акценти, събран в едно помещение


Естествена светлина - чудесен помощник при малките пространства

Ако сте в процес на избиране на апартамент, следващия ни съвет би ви помогнал доста в избора. Дори пространството да е малко, ако има високи прозорци и достатъчно естествена светлина, нямате никакъв проблем. Светлината също създава илюзията за повече пространство.

  • Дори прозорците ви да не са от пода до тавана, има един малък трик, който може да оптимизира пространството още повече. Това са дългите завеси. Монтирайте корниза на тавана и оставете завесите ви да се спускат до пода. Така не само прозорците ви ще изглеждат огромни, но и самата стая ще ви се струва по просторна.
  • Използването на вертикални орнаменти също ще допринесе за оптическото разширяване на стаята. Ако ги включите в пердета или завесите, със сигурност няма да съжалявате.


Спестяващи пространство мебели

В днешно време могат да се намерят всякакви мебели. Дизайнерите са станали толкова креативни, че е почти невъзможно да не успеете да намерите точно това, което търсите. Спестяващите пространство мебели навлизат все повече и повече в магазините.

  • Най-разпространени, а и със сигурност най-нужни за едно малко пространство са разпъващите се дивани. Такива, които вечер се превръщат в легло са много удобни за малките апартаменти. Чудесно решение са, когато се налага да настаните гости с преспиване.
  • Рафтове, монтирани на стената също спестяват място, но в същото време оптимизират пространството. А и дават допълнителна площ за поставяне на всякакви предмети - декоративни елементи или книги.
  • Малките маси са добър избор за всеки дом. Те са компактни, но в същото време много стилни. Не заемат много място, но пък вършат много добре своята функция.

Вижте още: Иновативни сгъваеми мебели за малки пространства


Разделяйте пространството

Дори апартаментът ви да се състои само от една стая, има начин как да обособите различните „стаи“. По този начин ще имате възможността да обособите няколко къта с различно предназначение.

  • Ако кухнята и дневната ви са една стая е добра идея те да бъдат разделени с малък барплот или кухненски остров. Дори различната подова настилка би свършила работата. В повечето случаи за кухня са по подходящи плочки, докато в дневната може да се ползва паркет. Така ще обособите две отделни „стаи“, които просто споделят пространство.
  • Ако пък живеете в студио апартамент, разделението между кухня/дневна и спалня може да стане както със красива секция или полица за книги, така и с красиви завеси, висящи от тавана до пода.
  • В случай че имате нужда от обособяване на домашен офис, съвсем спокойно може да го позиционирате в хола. Отделете го с етажерка или параван от дневната.
  • Спалнята и дневната също може да бъдат в една стая. Стига това да не ви притеснява, разбира се. 

Малките апартаменти са истинско предизвикателство за техните собственици. С много въображение и малко старание обаче всяко жилище може да се превърне в истинско бижу. В случай че имате нужда от професионално съдействие за дизайна на малкия ви дом, може да се консултирате с професионалистите, регистрирани при нас. Още сега имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта