5 съвета за тези, които не обичат да почистват банята

Публикувано на 24/07/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 24/07/2023 | Видяно 19 297 пъти

Почистването на банята за мнозина все още е неприятно е досадно домакинско задължение. Обикновено пространството е малко, а гланцираните повърхности и труднодостъпните ъгли са повече отколкото ни се иска. Разбрахме, че дизайнерите имат трикове как да опростим почистването на банята и как да това да се превърне в едно далеч по-приятно занимание.


Зони за съхранение

За тези, които не обичат да се занимават с почистване на банята всеки ден, дизайнерите препоръчват да направите в банята достатъчно места за съхранение на всички вещи, които се налага да държим там. По този начин ще избегнете бъркотия, много по-лесно ще се почиства и няма да се налага да се чудите кое къде да приберете.

Може да заложите на затворените шкафове и чекмеджета, в които да поставите подходящи органазайнери за дребните неща. Ако това не ви допада монтирайте открити рафтове и поставете върху тях красиви кошници, за да е лесно забърсването им. За другите вещи монтирайте удобни закачалки или куки по стените, така че всичко да е подредено и де не се налага да местите всяко нещо, за да забършете повърхността.


Изберете светли плочки

Тъмните плочки са много елегатанти и безпорно красиви, но…на снимките в списанията. По тях петна оставят дори капки вода, за останалото да не говорим и се налага да чистим много по-често, от колкото ни се иска. Особено на пода - прах, петна  и всичко друго върху такива плочки веднага ще хване окото.

За вашата баня по-добре изберете плочки в светли цветове или сиви нюанси. Може да заложите на дизайни като мрамор, мозайка в сиви нюанси, светъл камък, бетон и травертин.


Черният цвят оставете за детайлите

Умивалник в черно звучи като скъп дизайнерски проект, но е много капризен за използване, защото върху него може да се появят петна, които ще трябва постоянно да се чистят. А черните бюджетни кранчета много бързо ще се захавят и ще изгубят търговския си вид. 

Ето защо, ако решите да използвате такива в банята, изберете продукти само от доказани марки с висококачествено покритие - тяхното покритие не се изтрива и имат специална защита срещу петна. Ако бюджетът ви е ограничен, тогава оставете черният цвят в банята за детайли и аксесоари: закачалки, кутии за съхранение, рафтове, поставки за сапуни и други такива.


Помислете за вградено осветление

Лампите над огледалото, особено ако с много ръбчета, събират лесно прах, а ако са в тъмен цвят, те ще трябва да се забърсват ежедневно. За да улесните почистването, по-добре е да си купите огледало с вградено осветление или да го вградите зад огледалото. 

Още може да добавите вградено осветление на тавана, близо до душ-кабината, над шкафа, ако има такъв или по ъглите, което сега е много актуално. Това решение ще придаде игривост на светлина в банята, особено ако там са поставени студени бели или твърде тъмни плочки. В допълнение, баня с вградено осветление ще изглежда по-модерна, както в модните списания.


Изберете гладки плочки

Релефните и текстурирани плочки са ефекти, но ще събират много прах. Това важи особено за плочки с текстура на вълни и неравностите на камъка. Тези решения изглеждат грандиозно на снимки, но на практика те не са много практични. Ако не обичате да почиствате, по-добре е да изберете плочки с имитации на текстури и гладка повърхност, които лесно се избърсват и не задържат прах и косми.

Банята е мястото, където започва и завършва нашия ден и в двата случая е важно да се чувстваме приятно. Ето защо искаме тя да бъде чиста и бляскава, без това да ни отнема много от времето.

Ако за някои от предложените съвети се нуждаете от съдействие на специалист, не забравяйте че може да разчитате на нас. Може да потърсите майстор в този списък или да заявите проекта си тук, а ни ще ви изпратим най-добрите предложения и оферти. Ако нещо може да облекчи част от домакинските задължения, защо да го отлагате? Вие заслужавате повече време за себе си!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта