Баня в бяло и черно

Публикувано на 19/08/2019 от Здравка Бонева | Последна редакция на 26/09/2019 | Видяно 3 429 пъти

Повечето цветови решения за банята са ориентирани към свежи, светли и цветни тонове, тъй като това е помещението, което не е изложено на пряка слънчева светлина. Черното е от забранените цветове за тази част от дома и не се свързва с идеята за чистота и свежест, която съотнасяме към нея. Ние ще ви докажем, че все пак този мрачен и затлачващ светлината цвят има своето място в банята. Естествено, той не може да бъде приложен самостоятелно, но в класическата комбинация с бяло ще придаде изчистен и изтънчен вид на хигиенното помещение. Предлагаме на вниманието ви няколко идеи, които лесно може да осъществите и във вашия дом, ако ползвате услугите на регистрираните в сайта ни специалисти за ремонт на баня.


Баня с черни стени

Може би гледате с недоверие към идеята за баня с черни стени? Смятате, че така тя ще стане твърде мрачна?  Не и ако те са допълнение към белите под и таван.

  • Подходящо за малки бани, тъй като комбинацията от бяло и черно, приложена по описания начин, визуално прави банята да изглежда по-висока.
  • Останалите елементи като тоалетна, мивка, шкафчета също трябва да са в бяло, за да балансират тъмния цвят.
  • Черните тонове придават луксозен вид на банята.
  • Осветлението трябва да е по-силно. Добро решение е да монтирате лед светлини над огледалото или по самите стени за повече светлина.

Вижте още: Красота в несъвършенството - индустриализмът, разгърнат в банята


Баня с бели стени

Противоположен вариант на горната идея е стените на банята да останат бели, а подът и/или таванът да са в черно. Това също е удачно решение за малки бани, тъй като благодарение на белия цвят банята ще изглежда по-просторна и светла. Също така, белите стени дават възможност за различни комбинации при останалите мебели в банята. Ето няколко идеи:

  • Шкафовете под мивката нека да бъдат в черно, а плотът и самата мивка да са в бяло. Обратната комбинация също е възможна.
  • Монтирайте поставка за кърпи в черен цвят. Използвайте тематично черни или бели кърпи.
  • Ако искате да поставите и вана във вашата баня, изберете бяла, за да може да контрастира на черния под. Ако само таванът е боядисан в черно, а за пода сте използвали бели плочки, тогава е приемливо ваната да бъде в черен цвят.


Мозаечни плочки

Черно-белият интериор може да бъде скучен поради пълната липса на цветове и яркост. Разчупете еднообразието посредством избор на мозаечни плочки и така ще добавите частица живост в банята. Флорални елементи, геометрични фигури и точки са особено подходящи, тъй като се вписват добре в строгостта на класическия дизайн, без да се получава претрупване на декоративните елементи. Можете да се спрете на няколко варианта:

  • Мозаечни плочки само на пода;
  • Едноцветни плочки на пода и фигурални на стените;
  • Използвайте мозаечни плочки както за пода, така и за стените, като в този случай изберете различни фигури за различните части на банята;
  • В зависимост от това кой цвят желаете да бъде водещ, имате избор дали да поставите плочки с по-наситени черни нюанси или с по-деликатни такива;
  • Имате възможност да експериментирате с останалите елементи и аксесоари, тъй като мозаечният вид на пода/стените запазва свежия вид на банята и това дава възможност за повече комбинации при останалата част от интериора.


Експериментирайте с плочките, за да зонирате банята

Използвайте различни по цвят, големина и форма плочки, за да разделите банята на зони или да подчертаете определена част от нея. Така визуално се създава впечатление за две-три открити мини помещения в рамките на самата баня. Предимствата на този дизайн са, че помещението изглежда по-просторно и подредено. Две идеи как да оформите подобен дизайн:

  • Залепете черни плочки на стената, на която е закрепена мивката, а на останалите три стени – бели. За пода използвайте плочки с фигури.
  • Ако банята е достатъчно просторна, поставете душ кабина и за стените на вътрешността ѝ изберете плочки в бяло, а подът облепете с плочки с преобладаващо черни фигури. За краищата на остъклената част на душ кабината плочки в черен цвят са идеалното решение, за да се обособи тази част и да се предотвратят спъвания и подхлъзвания. Подът на останалата част от банята облепете отново с мозаечни плочки, но този път черните фигури са само лек акцент и белият цвят е открояващият се.


Черни акценти в белия интериор на банята

Ако все пак идеите за подчертаване на интериора на банята с черен цвят не са нещо, което кореспондира с вашия вкус, има и по-семпъл вариант и той е да поставите само леки акценти в черно. Бялото остава водещ цвят – удачно е да го приложите за под, мивка, стени, таван. По този начин ще внесете контраст и разнообразие в едноцветната баня, като същевременно запазите нейния класически вид. За да постигнете това, заложете на следното:

  • Изберете черна рамка за огледалото;
  • Боядисайте вратата в черно;
  • Поставете бели лампи с прикрепваща черна част;
  • Поставете черен на цвят душ;
  • Черни шкафове за баня;
  • Черни аксесоари, като например поставката за сапун или кърпата. 

В случай че идеята да заложите на черно-бялата гама в банята си, но последната се нуждае от ремонт, преди са я приложите, можете да разчитате на регистрираните в MaistorPlus препоръчани изпълнители. Заявете своя проект още сега, напълно безплатно, сравнете оферти, вижте оценки от предишни клиенти и вземете максимално информирано решение с кого да работите.  

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Васил Стоянов
Мебели и обзавеждане, Пловдив
14 извършени проекта