Как да украсим коледната елха като истински професионалисти?

Публикувано на 10/12/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/12/2021 | Видяно 3 647 пъти

Украсяването на коледната елха е едно наистина вълшебно преживяване. Коледни песни, които внасят коледен дух, греяно вино или топъл шоколад, чакащи да отпием от тях, нежни светлинки, компанията на най-любимите ни хора и много, много топлина. Звучи като от приказка, нали?

Въпреки че не можем да пресъздадем идеално приказния свят, това, което можем да направим, е да сътворим своя собствена магия. И за да ви улесним, тук ви представяме мини ръководство, което ще ви помогне да украсите коледното си дърво по наистина прекрасен начин.

А след като решите коя от многото идеи за украса да приложите тази година, може да потърсите професионални съвети от интериорните дизайнери в MaistorPlus, които ще ви съдействат да направите дома си магичен през цялата година.


Изберете подходящото дръвче

Първата стъпка към украсата на незабравима коледна елха е да изберете правилното дърво за вашето пространство и вкус. Размерът има значение – ако предпочитате голяма елха, се уверете, че таваните ви са достатъчно високи. Така ще бъдете сигурни, че ще има достатъчно място, където да поберете дръвчето и да развихрите въображението си.  

  • Ако избирате естествена елха, изберете дърво с малко по-голям от необходимия мащаб. Това ще ви осигури допълнителна зеленина, от която да направите венец или друга интересна декорация.

  • Ако предпочитате изкуствена елха, заложете на такава, изработени от първокласни материали, които осигуряват здрава и надеждна опора за украшенията, които ще поставите върху нея. Висококачествените дървета обикновено са по-издръжливи и могат да служат дълги години, като същевременно запазват красивия си вид.

  • Изберете традиционно дърво, а не ориентирано към определена тенденция. Така ще можете да го декорирате както пожелаете.


Изберете подходящото място за коледната елха

След като сте избрали перфектното за вас коледно дръвче, идва ред на правилното му позициониране в дома ви. 

  • Изберете място, където елхата няма да бъде пречка за хората, които минават покрай нея. Ако имате мотивация да поддържате коледното дърво живо, не го поставяйте близо до директна топлина.

  • Изкуственото дърво ще трябва да се сглоби (повечето дървета идват с клони, които са цветно кодирани или номерирани, така че да е ясно коя част къде да се постави). След като бъде изградена елхата, отделете време да “разрошите” клоните, за да добавите обем.

Вижте още: Коледна украса, която трябва да имате в дома си


Нека бъде светлина!

Когато става въпрос за празнично осветление, всеки знае, че коледното дърво е фокусната и най-важна точка в дома през празничния сезон. Затова е добре дръвчето да... грее. 

  • Важно е да осветите елхата си правилно. Преди да добавите каквито и да е декорации, не забравяйте да започнете именно от светлинките. Поставете ги във върха на елхата и внимателно ги “разпръснете” по протежението ѝ.

  • Хубаво е светлинките да бъдат равномерно разпределени по цялото дърво. Това ще даде добра основа за другата част от украсата. 

  • За да бъде дизайнът хармоничен, използвайте светлини със зелен кабел. Така той ще се слее с дървесната зеленина.


Върхът на елхата

Кой каза, че трябва да сложим звездата на елхата накрая? Това е мит, който е далеч от истината. Ако оставите поставянето на звездата като последната стъпка от украсата на дръвчето, има опасност да съборите важни декоративни елементи, докато се опитвате да я сложите на върха на дървото. Много по-лесно е да позиционирате горната част от украсата именно сега.

Да, обикновената звезда е класически избор, но като приказен акцент може да поставите и красив ангел пък или бихте могли да поставяте различен връх на елхата всяка Коледа. 

Вижте още: Направи си сам: Коледна свещ

 


Същинската украса

Когато украсявате коледната елха, е добре да заложите на цветова схема, състояща се от не повече от три цвята. След като сте избрали нюансите, в които ще декорирате за Коледа, е време да започнете да окачвате украшенията по елхата. Съветваме ви да използвате по-големи елементи в долната част и средно големи в централната и горната част на дървото.

  • Внимателно поставете първо по-големите висящи елементи, за да сте сигурни, че дървото ви е добре балансирано, след което добавете и по-малките.

  • Изберете висулки с различни покрития – блестящи, матови и перлени. По този начин ще добавите дълбочина и визуален интерес към схемата.


Специалните елементи

След като коледната ви елха е придобила красив вид, можете да започнете да поставяте специални декорации, които имат лична за вас стойност. Тези декоративни елементи ще придадат личен характер и вълшебно усещане към коледната елха и цялостната коледна атмосфера в дома. Независимо дали това са наследствени предмети, колекционерски висулки или ръчно направени орнаменти, и тук важи правилото първо да поставите най-тежките декорации към вътрешността на дървото, така че тежестта да се поддържа от по-големите клони. Така ще запълните и всички празнини в елхата, което пък ще сопринесе за по-триизмерен и интересен вид.

 


Декорация около елхата

Празничният дух не трябва да бъде ограничен само до украсата на елхата. Украсете всекидневната си в тон с коледното дръвче за още по-магична визия. 

  • За да създадете уютно усещане, можете да поставите кошница с коледни декорации около дървото, за да създадете още повече празничност. 

  • Комбинацията от одеяла и покривки, поставени под и около дръвчето също биха създали празнично усещане

  • Ако имате борови клончета, можете да ги поставите във ваза или пък да напавите венец от тях и да ги поставите на видно място. 

  • Коледната елха не е коледна, ако не е отрупана с подаръци. Независимо дали искате да подредите подаръците от рано, за да стимулирате вълнението, или пък сте решили да ги поставите под елхата точно на Коледа, е добре те да бъдат част от декора. Ако обичате да купувате подаръците в последния момент, можете да използвате празен кашон, който да превърнете в “подарък” и да го поставите под елхата, за да бъде празничната атмосфера още по-пълна. Цветово съгласуваните подаръци са най-добрият стилен завършек на едно ослепително коледно дърво.

Коледа не е Коледа без красива декорация. Ако имате нужда от професионални съвети по отношение на интериора на дома ви, не се колебайте да се свържете с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите, е необходимо единствено да подадете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да разгледате и сравните, след което да изберете предложението, което пасва най-добре на вашите изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта