Как безпогрешно и смело да смесваме различни стилове при обзавеждането на дома си?

Публикувано на 05/01/2022 от Станислава Матеева | Последна редакция на 05/01/2022 | Видяно 2 633 пъти

 

Смесването на различни интериорни стилове е по-лесно, отколкото може би предполагате. Всъщност има много малко „чисти“ такива. Повечето интериори и стилове често са комбинация от няколко различни епохи и периоди и включват характерните за тях елементи, текстури и цветове. 

Интериорните стилове обикновено се раждат, когато дизайнерите (или дори майсторите любители) вземат най-доброто от определени епохи или стилове и включат ключовите за тях елементи в жилищните пространства. А понякога се случва така, че чувството ни за стил и усещането ни за това как искаме да изглежда дома ни не може да се побере в една-единствен естетика и един-единствен стил. И комбинирането повече от един стил в интериорния дизайн става неизбежно. То обаче изисква ловка ръка, с която крайният резултат да бъде елегантно и естетически поднесен, за да се избегнат кичът и хаосът.

Но как да изградите интериор, който въплъщава в себе си няколко стила? Отговорът ви даваме, като ви представяме няколко лесни и бързи трика, с които да преобразите дома си. Ако пък имате нужда от професионална помощ, не се колебайте да се свържете с дизайнерите, регистрирани в MaistorPlus.


Създайте цветово единство

В интериора, а и не само, цветовете играят роляа на обединител. Затова използването на хармонична цветова схема може да направи така, че почти всяка форма или стил да си паснат перфектно. 

  • Ако притежавате ярък и отличаващ се диван или фотьойл, направете го фокусен елемент, като добавите акценти от същия цвят в декора - произведения на изкуството, вази или други аксесоари. 

  • Поддържайте останалата част от палитрата в по-заглушени или неутрални тонове, за да позволите на открояващият се елемент наистина да направи впечатление.

  • Добавете ярки цветове, за да направите по-традиционните елементи една доза по-модерни и свежи. 

  • Ако пък не сте почитатели на ярката цветова палитра, омекотете открояващите се цветове, като добавите елементи в неутрални и меки цветове, които да понижат въздействието на по-крещящите такива.

  • Някои по-интересни цветови комбинации, които можете да опитате, са: ярко розово или тюркоазено с мек ментов нюанс; рубинено червено с меко синьо, сиво или каки; смело оранжево с хладни зелени или сини нюанси; ярко жълто със сиво, черно или бяло.

Вижте още: Кухня в смели цветове или как да развихрим въображението си в сърцето на дома!


Свържете стиловете с декоративни елементи

 

Да речем, че в интериора си притежавате традиционни мебели и декоративни елементи с по-заглушени цветове и класически форми и искате да добавите щипка съвременност и стил. Докато един модерен елемент ще стои самотно и със сигурност няма да допринесе за естетиката, добавянето на няколко декорации в съвременнен интериорен стил като индустриалния, например, ще създадат усещане за сплотеност. 

Модерните и традициони стилове си пасват добре в почти всяка стая на дома. Приглушените цветове и класическите извивки се вписват безпроблемно в елегантния, модерен дизайн. Важно е обаче в интериора да присъстват характерни и за двата стила елементи и да се запазва цветовото единство в пространството.


Подовата настилка е важна

Както цветовете и текстурите на стенното покритие, така и тези на подовото са не по-малко важни за добрата естетика и единството на интериорните стилове в пространството. 

Подобно на белите стени, неутралният под със сигурност ще ви помогне да свържете всичко за едно по-хармонично усещане. За целта можете да започнете с плътен неутрален килим, който да ви помогне да изградите мост, с който бързо и лесно да смесите интериорните стилове. 

По-семплите, неутрални подови настилки ще ви помогнат за постигането на единство, като същевременно ще направят така, че да накарат погледът да се движи върху различните елементи, разположени в даденото пространство.

Вижте още: Как да изберем най-подходящия килим


Не забравяйте за функционалността

 

Когато комбинираме различни интериорни стилове, често можем да се почуватваме объркани, тъй като освен красота, в дома ни искаме да присъства и удобство. Често в стремежа си да представим еднакво добре и на двете естетики, които сме избрали, получаваме хаотично пространство с не особено добре открояваща се практичност. За щастие обаче този недостатък може да бъде премахнат.

В интериора елементите, кото допринасят за функционалността на определно помещение, са мебелите. И именно те трябва да са основата на стаята. Въпреки че всяко помещение се нуждае от естетически щрихи, те трябва да отстъпят място а функционалните елементи. А именно - в дневната основен елемент трябва да бъде диванът, а не домашният ни офис, например, в спалнята - леглото, а не стола, върху който хвърляме дрехите си и т.н.


Следвайте правилото 80/20

 

Преди всичко искате да сте сигурни, че и двата интериорни стила, които използвате, в крайна сметка наистина работят заедно, а не се борят за превъзходство. За да се убедите, че това е така, ще трябва да зададете на всеки от тях определена роля в дизайна и, колкото и трудно да е, да се придържате към нея, докато проектирате, а и в последствие поддържате стаята.

Най-добрият начин това да се случи, е да следвате правилото 80/20. Според него трябва да посветите 80% от дизайна на стаята на един стил, а другите 20% - на друг. 

  • Онези 80% трябва да бъдат основният ви фокус и затова вероятно ще окажат влияние върху избора ви на цветове, мебели, осветление, подови настилки и т.н. Разбираемо, това трябва да бъде този стил, с който се идентифицирате по-силно.

  • Вторият стил ще поеме по-скоро фонова роля. Тя трябва да представлява приблизително 20% от цялостния дизайн. Акцентни елементи като по-интересни мебели, осветителни тела и привличащи вниманието стени са отличен избор.

Повечето хора избягват да комбинират две различни естетики с оправданието, че няма да изглежда добре. Това обче не е така. Следвайки нашите съвети, ще успеете да комбинирате стиловете в дома си като професионалист. Ако все пак се нуждаете от професионална помощ за преобразяването на дома ви, можете да се свържете със специалнистите в сферата на интериорния дизайн, регистрирани при нас. За да го направите е нужно да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите разлияни предложения, които да сравните, за да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
108 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
29 извършени проекта