Интериор с характер или как домът ни говори за нас

Публикувано на 25/04/2024 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/04/2024 | Видяно 647 пъти

В 21-ви век домът не е просто крепост. Това е и пространство, което може да разкаже много за своите собственици – тяхната възраст, темперамент, навици. Тези няколко съвета от експертите ни показват как да се научим да "четем" интериора и как радикално да променим пространството с помощта на прости техники. 


Интроверт или холерик?

Психолозите казват, че по начина, по който изглежда жилището, можете точно да определите темперамента на собственика му. И сега ще се убедите, че са прави.

Флегматиката предпочита спокойни, премерени класики и функционални, удобни мебели. Тези хора са задълбочени и обръщат внимание на издръжливостта и продължителността на живота на предметите. Те просто обичат реда и спокойствието. 

Друг почитател на уюта е меланхолика. Вярно е, че те се фокусират върху сигурността. Малки стаи със затъмнени завеси, топли килими в приглушени цветове са техен избор. Това пространство предпазва от външния свят онези, които не обичат вмешателството в техния свят. Друг нюанс: такива хора се опитват да създадат най-комфортната среда около себе си, изпълнена с любимите си неща, понякога не особено стойностни, но скъпи на сърцата им, дрънкулки и сувенири. 

При активните и весели сангвиници, които се стремят да запълнят всичко около тях с цвят. Колкото по-ярко и по-контрастно, толкова по-добре. В допълнение, те държат много на пространството и оценяват "въздуха" в помещенията. Също така се стремят да се установят на слънчевата страна на къщата.  

Най-еклектичният интериор може да се намери в домовете на холериците. И не става въпрос за желанието им за модни тенденции. Просто те са много любопитни и изпитват постоянни промени в настроението. Ако беше възможно, холериците биха променяли дизайна на жилището си всеки месец. Единственото нещо, което би останало непоклатимо, биха били последните иновации в технологиите. Тези огнени хора са истински фенове на прогреса. 


Извинете, на колко години сте?

Колкото по-млади, толкова по-смели - това правило важи и за избора на апартамент или дизайн на къща. Като правило, на класическият интериор се отдава нужното внимание след 50те години. Тези хора пътуват много, ценят комфорта и свързват красотата с някои европейски замъци, които съчетават класика и елегантност. 

По-младите хора, а и някои големи привърженици на тенденциите, се стемят леко да се отдалечат от такъв "дворцов лукс" и да го заменят с модерни елементи. И често предпочитат уютния стил Прованс с куп завеси, рафтове, множество детайли, които дават усещане за топлина. 

И, разбира се, за модерния, еклектичния или арт-деко стила гласуват младите хора, които са склонни към експерименти. За тях интериорът е едно от средствата за получаване на емоции, начин на себеизразяване, както и възможност да демонстрират своя вкус, предпочитания и чувство за стил. 


5 начина да променим едно пространство до неузнаваемост

Въпреки това, без значение какъв темперамент имате и каквато и да е възрастта ви, едно нещо винаги е едно и също: най-добрият интериор се отличава с внимателни детайли. С малко повече умение и няколко нюанса можем да променим пространството до неузнаваемост. 

  • Осветление 

Идеалният начин да създадете атмосфера на топлина и комфорт във всяко пространство е лампиона. Потърсете своя вариант и намерете формата и материала, които ще ви харесат - в края на краищата всичко е строго и индивидуално и "работи" в комбинация с останалата част от дизайна на стаята. 

  • Изкуство 

Поставянето на предмети на изкуството в апартамент или къща е чудесен начин не само да заявите вкуса си, но и правилно да поставите акценти. Изкуството помага на интериора да придобие характер. И понякога емоционалната връзка на човек с картина или стилен плакат става още по-важна от комбинацията на предмета с обстановката. 

  • Мебели 

Това е първото нещо, което привлича вниманието в интериора, така че за да изберем “Диванът” е нужно изключително внимание. Мебелите трябва да отговарят на няколко изисквания наведнъж: да бъдат красиви, удобни и с високо качество - в края на краищата, ще се превърне в център на внимание и трябва да обезпечи спокойната ни почивка в жилището. 

  • Декор 

Оригиналният дизайн ще задържи вниманието към детайла. Например, нещо толкова малко като ваза може да зададе тон за цяло пространство. 

  • Прибори за хранене & аксесоари 

Не забравяйте, че вие създавате настроение за себе си. Така че дори обикновеното хранене може да се превърне в празник, ако използвате необичайни сервизи или, да речем, украсите масата със стилен дизайнерски свещник. Не е нужен повод, за да си устроим празник. 

Като цяло си струва да си припомним, че интериорът е отражение на вашия вътрешен свят. Така че в крайна сметка от самите нас зависи какво да прикрием, какво да покажем и къде да акцентираме. 

И не забравяйте, че нашите специалисти са винаги на разположение да създадат интериора на вашите мечти, който да създава такова усещане сякаш вие самите сте го проектирали.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта