Факторът “Цена”

Последна редакция на 06/05/2024 от Реклама
Източник | Видяно 756 пъти

Цената е един от факторите, който изцяло може да преобърне вашите идеи за ремонт. Затова правилното разпределяне на бюджета е от изключителна важност, независимо дали става въпрос за реконструкция на дома или нещо друго.

  • Вариантите при монтирането на таван от гипсокартон са два - вие сами да го направите и да се доверите на специалист. Безспорно добър избор е да потърсите професионалист, експерт в сферата на ремонтите на таван. Той ще прецени състоянието на стаята, ще предложи добри решения, ще даде професионални съвети и ще се съобрази с вашите идеи и предпочитания.  Стандартна цена за поставяне на гипсокартон е 30 лв/кв.м., като същата зависи и от големината на помещението ви. Важно е да отбележим, че тази цена е валидна за прав таван, без извивки, вдлъбнатини и други декоративни елементи. Ако искате таван с повече нива и по-интересен дизайн или форма, се подгответе, като предвидите по-голям бюджет.  В тази цена не са включени и други извънредни услуги, като инсталация на осветителни тела и други подобни елементи. В нея не са изчислени и шпаловката и фугирането. Важно е да кажем, че сумата на тези изпълненията, които не влизат в цената, се определят индивидуално от специалиста, който сте избрали.

Разбира се, предимството в този случай е, че майсторът ще вземе предвид желанията ви и ще ви снабди с професионални съвети.

  • Един по-бюджетен вариант е сами да извършите инсталацията на тавана от гипсокартон.
  1. Основен материал, който ще ви е нужен е гипсокартонът. Той се предлага в три разновидности - обикновен, огнезащитен и влагоустойчив. Цената на обикновения варира от 3 лв/кв.м до 5 лв/кв.м. Тази на огнезащитния и  влагоустойчивия се припокрива - от 4.50 лв/кв.м. до 7 лв.кв.м. На пазара се предлага и смесен гипсокартон- такъв, който е и влагоустойчив и огнезащитен. Неговата цена е между 7 лв. и 10 лв. за кв.м.
  2. За израбортата и инсталацията на тавана ще са ви нужни и CD (монтажни и носещи) и UD (окрайчващи) профили. Цената на CD профила е максимум 3 лв., като важи за дължина 3 метра. Тази на UD профила е подобна - около 2 лв., като отново е валидна за същата дължина. Ще трябва да закупите също и бърз или директен окачвач (0,39 лв./бр.), анкер винкел (0,13 лв./бр.), лента за фугиране (между 3 лв. и 5 лв. за руло, чиято дължина е около 25 метра), шиш с ухо (0,15 лв./бр), грунд (около 7 лв. за литър), ролетка за мерене, чертожен инструмент и молив.
  3. Естествено, за направата и монтирането на тавана ще ви трябват и инструменти. За целта е нужно да се снабдите с перфоратор или ударна бормашина, чук, макетно ножче или трион за сухо строителство и един от най важните инструменти - лазерен нивелир с кръстосани линии. Общата цена на инструментите варира от 50 лв. до 300 лв., в зависимост от класа на избраните продукти. И тъй като сравняваме цени, нашият съвет за изгодна придобивка за този проект е да заложите на лазерния нивелир с кръстосани линии “Parkside”, който можете да откриете в Lidl (от 05.12.2019 до изчерпване на количествата). Работата с него е лесна, бърза и приятна, цената му - достъпна, а качеството - идеално за домашни ремонти. Повече за предимствата му, както и актуалната му цена, можете да намерите в каталога на нашите партньори и ревюто, направено след тестове от нашите колеги. 

Средно необходим бюджет за реализиране на проекта:

  1. При “Направи си сам” проект - около 300 лв. за стая от 15 кв.м с обикновен гипсокартон. Като в цената са включени инструменти и материали със среден клас.Инструментите, разбира се са инвестиция, която ще се възвръща и при последващи ремонти и проекти
  2. При вариант с професионален изпълнител - в зависимост от големината на помещението - между 600 лв. за стая и 2000 лв. за цяло жилище. Отново да уточним - цената се определя от предпочитанията ви и дизайна, към който се стремите.

Свързано:

Работилница Lidl Сравнение на цени - колко струва да си направим сами окачен таван от гипсокартон и да си поръчаме изработката му