Основни решения за декарбонизация

Последна редакция на 07/05/2024 от Ирена Петрова

Един от най-добрите начини за декарбонизация може да се обобщи като „консумирайте по-малко, консумирайте по-добре“. Как? Като се стремим към енергийна ефективност: при отопление на сгради, работа на промишлени предприятия, захранване на нашите автомобили и др. Чрез подчертаване на подход, фокусиран върху развитието на енергийна достатъчност, което включва намаляване на потреблението на енергия. Чрез използване на възобновяеми енергийни източници, които са по-екологични. В краткосрочен и средносрочен план природният газ ще замени по-замърсяващите горива като въглища, използвани за производство на електроенергия и петрол, използвани за отопление. В дългосрочен план зелените газове, биогазът и водородът – възобновяеми и произведени от органични отпадъци например – ще заменят природния газ. Чрез защита на поглъщащите въглерод естествени екосистеми (почва, гори и др.), чрез разработване на технологии за улавяне и съхранение на CO2.

Накратко, публичните органи и заинтересованите страни от индустрията искат да постигнат въглеродна неутралност. И вече има решения за декарбонизиране на нашата икономика. Очакваният резултат? Дълбока промяна в начина, по който произвеждаме и консумираме, всичко това в рамките на едно поколение.

Ако планирате строителство на къща по енергийно ефективен начин, нашите професионалисти ще ви помогнат с изграждането на проекта.

Свързано:

Какво е декарбонизацията?