Подготовка на основата:

Последна редакция на 23/04/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 588 пъти

 

Основата трябва да е здрава, гладка и без прах, изронени участъци, грес, мазнини, лепило и др. Препоръчва се употреба на Nivoplan или Planitop Fast 330 за изравняване на големи неравности в нивата на повърхности на циментова основа.

Топлоизолационни плоскости от експандиран пенополистирол MAPETHERM EPS с 80 мм дебелина се залепват с MAPETHERM AR2GG - е висококачествен, еднокомпонентен циментов разтвор с едра зърнометрия, за лепене и шпакловане на топлоизолационни плоскости и системи от EPS, XPS и минерална вата.

Подготовка на сместа:

Mapetherm AR2 GG се изсипва при непрекъснато бъркане в съд с 15-17% чиста вода за приготвянето на лепило / 17-19% за приготвяне на шпакловка в тегловно отношение (3,75 -4,25 литра за приготвяне на лепило / 4,25-4,75 литра за приготвяне на шпакловка за всеки 25 кг продукт). Сместа се разбърква с механичен смесител на ниска скорост, за да се избегне прекомерното навлизане на въздух в сместа, до получаване на гладка, кремообразна смес без бучки. Сместа се оставя за 5 минути и се разбърква отново за кратко преди употреба. Получената смес остава годна за работа за около 3 часа.

Разтворът се нанася равномерно върху цялата задна част на плоскостите или по рамково-точковия метод.

Около 24 часа след залепването на плоскостите се извършва и допълнително механично анкериране на топлоизолационните плоскости с Mapetherm пластмасов дюбел с пирон.

 

След това се пристъпва към направата на армирана циментова шпакловка с MAPETHERM AR2 GG.

Това се извършва на два етапа. Първо се полага чрез шпакловане първи слой MAPETHERM AR2 GG и докато е още пресен в него се вгражда MAPENET 150 - алкалоустойчива мрежа от стъклени влакна.

След неговото втвърдяване се нанася втори слой от MAPETHERM AR2 GG за да се образува равномерен армиран слой с напълно вградена мрежа.

Свързано:

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ НА КЪЩА, ИЗЛОЖЕНА НА ВЛАГА