Печки на дърва

Последна редакция на 27/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 493 пъти

Отоплението с печки на дърва е добре познато сред българските семейства и си има своите дългогодишни традиции. Кое ги прави по-добри и по какво отстъпват на печките на газ ще представим накратко в следващите редове.

  • Плюсове:

Привържениците на традиционните печки на дърва твърдят, че те топлят много по-добре, сравнени с тези на газ. При това, 5 кубика дърва са достатъчни, за да се изкара цяла зима. В състояние са да отопляват цял апартамент, етаж от къща, а не само едно отделно помещение. За разлика от газовите печки, не отделят неприятна миризма и не овлажняват въздуха.

  • Минуси:

От другата страна на дебата застават тези, които напомнят, че разходите не приключват до суровината за горене, а трябва да се вземе предвид и нацепването, транспортирането, складирането. Съществува, макар и минимална, разлика в сметките за отопление, които се плащат при единия и другия вариант. При използване на печки на газ средната цена за един зимен сезон е 100-120 лв., докато изборът на печки на дърва означава да се задели сума от порядъка на 120-150 лв.

Вижте още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва

Свързано:

Снимки за отопление Печки на дърва СРЕЩУ печки на газ - коя е по-добрата алтернатива на отоплението с електричество?