Съхранявайте със замах

Последна редакция на 27/04/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 436 пъти

Ако към момента мазето ви е потънало в безразборно нахвърляни кашони и чували - изненада! Това не само ви носи дискомфорт, поради огромното количество хаос, но може да предизвика проникването на прах сред ваши ценни вещи, както и нахлуването на влага и дори някои по-дребни буби.

  • Ако искате да промените това, заменете колкото се може повече от кашоните с кутии, които се затварят плътно с капак.
  • Те могат да са дървени, с грижа за природата, или по-евтини такива, от обикновена пластмаса.
  • Ако съхранявате хартиени материали - завийте ги в допълнителен слой рециклирана хартия, която да предпазва вашите снимки, книги и други ценни вещи и спомени от влага. 

Виж още: Как да си направите сами флорална украса за стена

Свързано:

Време е за пълна промяна на вашето мазе

Време е да приведете в ред вашето мазе, а за целта на помощ идват добре изградените дървени етажерки в конструкция, наподобяваща скеле, каквато виждаме на тази снимка. Те започват от пода и завършват на самия таван, като за да се достигат последните редове от етажерката е необходима малка стълба. Върху самите рафтове виждаме подбор от малки и големи кутии, кашони, кошници и чували, в които се съхраняват лесно нараними вещи, или такива, които е необходимо да пазим от прах и влага. За да предпазите хартиени снимки и други подобни материали от влага и мухъл, добра идея е да ги завиете в плътна хартия, преди да ги приберете в пригодените за тази цел кутии. Самите те пък е добре да бъдат с добре затварящи се капаци - избягвайте употребата на стари такива, при затварянето на които се образува луфт. Поддържайте мястото редовно като почиствате от прах и други замърсявания. Задължително регулярно проверявайте за буболечки, гризачи и други вредители. На снимката, както споменахме, се виждат и кашони, но за мазета те всъщност не са добър метод за съхранение, тъй като лесно се поддават на всякакви атмосферни условия и дори пропускат прах, ако не са затворени с тиксо от всички страни.