1. Започнете с картина и килим

Последна редакция на 28/03/2024 от Кристина Кацарска
Източник | Видяно 1 419 пъти

Когато започнете да обзавеждате празния си дом, пред себе си имате едно чисто бяло платно. Представете си, че сте художници и започнете да творите. Възможностите пред вас са безкрайни:

  • Стартирайте с произведение на изкуството. Изберете си картина в любимите си цветове, на обичан от вас артист например. След това е изключително лесно да се водите от използваните в нея нюанси  при подбора на основните си мебели.
  • Декоративни възглавнички, пердета, тапицерия – всичко би могло да тръгне от един най-обикновен пейзаж или портрет.
  • Килимът също може да бъде отправна точка. Помислете и за материите и шарките, които искате да използвате. 

Разполагате ли с идея в главата си, вече ще фокусирате за секунди вписващите се в нея предмети от магазина. Вземете нещо шарено за акцент и подредете всичко останало спрямо него.

Свързано:

Идеи за хол Как да започнете да обзавеждате от нулата новия си дом?

На изображението са показани три интериора – два на всекидневни и един на спалня. На лявото холно изображение виждате пример за това как всичко в помещението е подчинено на картината с лодка над камината. Цветовете на нея са сивосинкаво, бяло, бежово. Това са и цветовете в цялата стая. Всичко е едновременно ненатрапчиво, но и достатъчно интересно, за да не бъде скучно. Забележете формите на масата, фотьойлите, полилея. Горе вдясно примерът е подобен. Но тук всичко се върти около масата по средата. Тя е с флорални мотиви, които се разпростират из цялата стая. Цветовете на декоративните възглавнички и на тапицериите са заимствани именно о т масата. А цветя има и във вазите. Пердетата и картините на с фигуративна шарка, но тя също някак напомня на флората. Долу вдясно виждате спалня, която е изградена на база материите. На стената е окачен дървен декоративен елемент, който внася топлота и уют. Този мотив е пренесен и на останалите картини, на кожените табуретки, на нощната лампа и на килима. Всичко напомня природното, земното.