Кои покриви наричаме двускатни?

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 569 пъти

Най-лесният отговор на този въпрос се появява, като си представим, че гледаме една къща фронтално. От тази позиция нейният покрив има формата на триъгълник, чийто връх може да е по-изострен, прав или полегат. И понеже сме сигурни, че нямате търпение за още малко геометрия, продължаваме нагледния пример на същия език:

  • Катетите или двете стени, спускащи се от горния ъгъл на триъгълника, всъщност представляват скатовете на покрива.
  • В повечето случаи те са напълно изравнени по дължина, както е при равностранните триъгълници.
  • Наклонът на двете била или скатове е минимум десет градуса от гледна точка на хоризонтала и се променя според климатичните особености, колко голяма площ ще бъде покрита и с какви материали.

Вижте още: Плюсове и минуси на видовете керемиди за устойчив скатен покрив

Свързано:

Идеи за къщи Двускатен покрив: Какво е полезно да знаем за него?

Представяме на вашето внимание колаж от две високи къщи, като обединяващият елемент помежду им са покривите с два ската. Ще се спрем първо на къщата отляво. Тя е изпълнена с висока, четвъртита правилна форма, а образуващият равностранен триъгълник с ъгъл над 90 градуса покрив на върха само затвърждава внушението за правилни геометрични форми. Сградата е двуетажна, а фасадата ѝ при подпокривното пространство и в лявата половина е направета с млечно оранжева облицовка. Същата чудесно се допълва от сиво фасадно решение, комбинирано с високи прозорци с решетъчни черни рамки отдясно. Централният вход на къщата е позициониран отляво, а до него се стига след изкачване по шест бели стъпала, облицовани в горната си част с дърво. Малкото стълбище е снабдено с бял парапет, а над входната врата забелязваме класически фенер. Преминаваме към къщата, представена в дясната част на колажа. Тя отново е висока, двуетажна, с висока правилна правоъгълна форма. При нейната фасада обаче е заложена на фасада, която е изцяло в светло сивата гама. На приземния етаж забелязваме прозорци, които са почти на височината на намиращата се отдясно входна врата, като и трите са в наситен черен цвят. В същото време прозорците на втория етаж, както и малкото прозорче на подокривното пространство, образуват пълен контраст с белите си рамки.