Пасивен дом

Последна редакция на 19/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 938 пъти

Половинката ви може да бъде пасивно-агресивна. И вие си я обичате точно такава. Когато обаче става въпрос за дома, то той трябва да бъде единствено пасивен. Самото понятие „пасивен дом“ означава дом, който може да се грижи сам за себе си. Е, не очаквайте, че ще си спестите бърсане на прах, пускане на прахосмукачка и миене на съдове. За голямо съжаление, такъв дом все още не е измислен. Но пък съвсем спокойно може да имате жилище, което да използва максимално естествена светлина и топлина.

  • През студените зимни месеци ще харчите по-малко за отопление, ако вашият дом е пасивен. Слънчевата светлина ще ви дава немалко топлина, което ще се отрази сериозно в положителна посока на сметките ви.
  • През лятото ще пускате климатика все по-рядко, като направите правилна подредба. Може да имате аксесоари, който правят сянка на прозорците. Щорите са също практичен вариант, който ще ви спаси от жегите.
  • Изолацията също може да бъде от сериозна полза за вашия енергийно спестяващ дом. Да, първоначално ще трябва да направите малко по-голяма инвестиция. Но със сигурност в следващите години никак няма да съжалявате за това.

Вижте още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом

Свързано:

Идеи за къщи 5 начина за проектиране на по-ефективен дом