Сбогувайте се с досадните лепкави етикети от стъклените чаши и бутилки

Последна редакция на 25/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 1 112 пъти

Източник

Премахването на досадните етикети и стикери от съдовете за готвене е първото, което правим след покупката им. Сложете край на досадното стържете и предотвратете надраскването на новия си комплект тенджери от неръждаема стомана, като използвате следния метод:

  • Напоете малко парче плат със зехтин и нанесете обилен слой върху залепналия етикет върху тенджерата. Изчакайте 5-10 минути и след това внимателно отстранете стикера с помощта на същото парче плат. При нужда, повторете същата процедура още веднъж. На финал отстранете всички малки хартиени остатъци по тенджерата, както и плътния слой зехтин, като използвате чиста кърпа и бял оцет.
  • Премахването на етикети от стъклени съдове, като стилния комплект чаши например, става лесно и бързо, като смесите в дълбок съд топла вода и течен миещ препарат. След това потопете чашата в течността и оставете препаратът да подейства за около 20-30 минути. Остатъците от лепило и хартия пък премахнете с меко парче плат и бял оцет. Невероятно, нали?

Виж още: Изхитрете домакинската работа с 5 трика за почистване на кухненски приспособления

Свързано:

Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене

Закупуването на нов комплект чаши или пък тенджери за готвене често е съпроводено с досадното премахване на етикетите, залепени по дъното или страните на съда. Освен че отнема много време и често не осигурява необходимия резултат, бавното изстъргване на етикета може да наруши и целостта на покритието на съда, поради което специалистите предлагат няколко изпитани трика за справяне с този проблем. Първият вариант е да напълните дълбок съд с топла вода и да сипете няколко капки миещ препарат. След това потопете стъклените чаши в тази смес и оставете топлата вода да размекне етикета за няколко минути. Оттук-нататък премахването му изисква само внимателно да издърпате хартиеното листче, както и да отстраните евентуалните остатъци от лепило с мека кърпа. Алтернативен вариант е използването на малко парче плат, напоено със зехтин, като този метод е особено подходящ за премахване на етикети от метални повърхности и съдове от неръждаема стомана. След като нанесете слой зехтин върху етикета, оставете да подейства няколко минути и след това внимателно избутайте със същото парче плат. По-упоритите етикети биха могли да изискат повторно използване на метода, така че всички остатъци от лепило да бъдат напълно премахнати. Не използвайте груби гъби и абразивни препарати, тъй като те ще надраскат съдовете.