Пъстра питателна вечеря с хрупкави ядки

Последна редакция на 07/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 906 пъти

Източник

Пухкаво сварено просо, пъстри зеленчуци и хрупкави ядки - перфектната здравословна вечеря за цялото семейство.

Какво ще ви е необходимо /за 3 порции/:

  • 70 гр. просо/киноа/кафяв ориз - сварени според инструкциите
  • 100 гр. настъргани моркови
  • 200 гр. броколи
  • 150-200 гр. нарязано червено зеле (може и обикновено)
  • Микс от 70 гр. леблебия и 70 гр. печено кашу

За дресинга:

  • 1 с.л. зехтин
  • сокът от 1 лимон
  • 3 с.л. соев сос
  • 1 с.л. кленов сироп (може и мед)

Приготвяне:

  1. Загрейте малко количество зехтин в широк тиган на висока степен и добавете броколите - гответе 3 минути с разбъркване. Добавете към тях морковите и посолете. Гответе за още 2-3 минути като разбърквате. Оставете зеленчуците настрана.
  2. Смесете всички съставки за дресинга и подредете в купички. Правете по "купчинка" от всеки компонент - зеле, сготвените зеленчуци, просо, микс ядки. Залейте с дресинга и поднесете с китайски клечки, за да е по-забавно.

Свързано:

Чудни кулинарни композиции за любителите на здравословна и пъстроцветна храна

В случай че идеята за хрупкаво ви изпълва с възторг, предложението, което имаме за вас тук, ще се превърне в любимо за вашето меню. Същевременно хрупкавите участници в показаната тук от два различни ъгъла бяла купичка са в съчетание с по-меки храни, така че и почитателите на нехрупкавите храни да бъдат доволни. Всъщност идеята е да се постигне баланс не само между микро и макронутриети, между витамини и минерали, протеини, въглехидрати, мазнини, но и между текстурите на храните. Когато в една салата или ястие има разнообразни продукти, изискващи различна интензивност при дъвчене, това носи допълнителна радост от храненето, освен че е полезно за челюстите, а също и за храносмилането като цяло. Нека обърнем внимание сега на съдържанието на купичката. Хрупкавият отбор в нея е представен от нарязан на едро лилав кромид лук, който общо взето се води по-малко лютив от стандартния бял лук и е предпочитан за салати. Вдясно от лука откриваме ядки от печено кашу, но би могло да се използва и в суровия си вариант. Прави ли ви впечатление, че ядките кашу имат формата на бъбреци? И, да, правилно се досещате, че те са полезни именно за тези органи. В купичката имаме още един хрупкав представител и това е вареният нахут, но да не забравяме и морковите. Виждаме също и броколи, както и киноа, които са с по-крехка консистенция.