Циклама

Последна редакция на 02/05/2024 от Станислава Матеева

Цикламата е дребно растение, което има сладко ароматни, малки цветове и дълги стъбла. Това е грудково многогодишно растение. Цветовете му са многобройни - в нюанси на розово, лилаво, червено и бяло. А сърцевидните му листа са среднозелени, често със сребристи нишки. Обикновено се отглежда като стайно растение. Семената могат да бъдат засадени по всяко време на годината.

  • Цикламата обича ярка, непряка светлина, когато расте активно. Когато растението е в покой, е най-добре да бъде на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха.

  • Цикламата предпочита да расте в богата, добре дренирана почва с леко алкално рН на почвата. 

  • Когато има листа, растението расте активно. През този период поливайте всеки път, когато усетите почвата суха на около сантиметър под повърхността ѝ. Избягвайте попадането на вода върху листата или короната на растението, тъй като това може да причини преждевременното му загиване. Докато растението е в латентно състояние, поливайте рядко - само за да предотвратите почвата от пълно изсъхване. 

Градината е райско кътче, в което можем да се отдадем на релакс и спокойствие през топлите дни. Ако не сте сигурни кои са най-подходящите растения за вашата градина, можете да се свържете с опитните професионалисти в сферата на озеленяването, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите, е нужно само и единствено да подадете заявка за безплатен проект. В срок до няколко дни ще получите оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Свързано:

Идеи за градина Кои цветя се засяват в края на зимата?