Добрата загрявка предпазва от травми!

Последна редакция на 07/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 287 пъти

Независимо дали ще поддържате форма с фитнес уреди или с градинарски инструменти, предварителната загрявка е изключително важна. Тя включва загряване на ставите, като започнете от главата и врата, минете през рамене и гърди, лакти, китки, кръст, ханш, и завършите с колене и глезени. Всяка от споменатите стави развъртете в двете посоки. След това повишете постепенно пулса, като бягате няколко минути на място или марширувате.

Защо е важно да загреете, без значение дали ще си ползвате градината за фитнес? Преди да станете да извършвате физическа работа в двора, мускулите, ставите и пулсът ви са в покой. Ако рязко се хвърлите да копаете с мотиката, ринете с лопатата или сечете с брадвата например, стресирате тялото си и има сериозна опасност да се контузите. Наред с това, повишавайки пулса си прекалено бързо, може да ви прилошее.

След загрявката преминете към същинската градинска тренировка, като стартирате с по-големите мускулни групи и за финал оставите малките. В каква поредност да си разпределите дейностите в градината и как да използвате градинарските инструменти за максимална спортна ефективност, ще научим в следващите редове.

Свързано:

Идеи за градина Градинарските инструменти като спортни уреди: заместете фитнес залата с тренировка в градината

Често се случва така, че начинаещите във фитнес заниманията намират предварителната загрявка на стави, мускули и пулс за нещо излишно, губещо времето им. Нямат търпение бързо да преминат към реалната тренировка, мислейки си, че така ще ускорят получаването на желаните резултати. Реалността обаче е такава, че загрявката е неделима част от същинската тренировка. Без нея мускулите и ставите не са вработени и могат да се получат толкова сериозни травми, че не само в последствие да стане невъзможно спортуването, но и да се затруднят ежедневни дейности като вървене например. Освен това при загрявката се повишава пулсът, вкарва се повече кислород в клетките, което подпомага по-ефективното горене на мазнини. Ако сте решили да тренирате, без значение във фитнес зала или с домашни тренировки вкъщи или в градината, в никакъв случай не пропускайте загрявката. Поглеждаме сега и към снимката, която е показана тук. На нея две млади дами практикуват йога, използвайки за терен зелена поляна и не можем да не отбележим перфектната форма, в която се намират.