Обикновени рафтове за обувки

Последна редакция на 18/04/2024 от Биляна Нинова
Източник | Видяно 2 623 пъти

Ще започнем с класическия обикновен рафт като най-лесно за изпълнение решение за съхранението и подреждането на вашите обувки. Рафтовете се предлагат в най-разнообразни варианти и материали. Най-подходящи са ниските, с голямо пространство, на което лесно да се побират различни модели и размери обувки. Те най-често са изработени от метал или дърво, а цените им варират в зависимост от размерите и материала.

  • Към най-ниския ценови клас спадат обикновените дървени етажерки, чиито цени започват от около 20-40 лв. Те имат два рафта и вместимост около шест чифта обувки.
  • По-големите и тези с метална конструкция влизат в диапазон 40-80 лв. и най-често са с по три рафта и вместимост девет-десет чифта обувки. Подходящи са за помещения с ограничено пространство и са практични с това, че обувките са изложени на показ и се подреждат лесно. Недостатък е липсата на каквато и да било защита от прах, химикали и различни атмосферни условия.

Направи си сам: Шкафче за обувки от дървена щайга

Свързано:

Идеи за мебели Шкафове за обувки – видове и цени

Етажерките за обувки са сред най-простите и ефективни решения. Те са сравнително евтини, удобни, не заемат много пространство, а някои от тях дори могат да се надграждат при нужда. Обувките се подреждат лесно и се виждат, няма нужда да ги търсите. Недостатък при тези етажерките е, че по никакъв начин не изолират обувките, съответно те са изложени на външните условия. Това може да доведе до задържане на прах, изхабяване и лоша миризма в антрето. Въпреки това, рафтовете си остават сред най-широкоразпространените решения за подредба на големия брой обувки, които обикновено се събират в едно жилище. На тази снимка сме ви представили един много приятен вариант за комбинация от малък рафт с удобна пейка, който бихте могли да си сглобите дори и сами. Основата е от дървени летви, които са боядисани в черно. Между тях са монтирани метални тръби, които оформят два малки рафта. Най-отгоре е оформена удобна, тапицирана седалка, която да служи при обуване. На рафтчетата могат да се подредят между шест и осем чифта обувки в зависимост от вида и големината им, а цялата поставка заема малко място и придава спретнат вид на помещението. Подобен тип рафтове могат да се използват не само в антре, но и навсякъде, където човек има нужда да смени обувките си - на входа на градината, например.