Избере едногодишни или многогодишни растения

Последна редакция на 03/05/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 1 105 пъти

Много добре обмислете какви растения са ви нужни. До голяма степен, освен с желание, изборът ви е свързан и с възможността да приберете цветята в помещение през студените месеци. Друг важен фактор е къде ще засадите цветята – с саксии, сандъчета или директно в лехите. Ако изберете втория вариант възможностите ви несъмнено се ограничават до многогодишни цветя, тъй като изобщо няма да ви е удобно в средата на есента да пренасяте растенията в саксии. Ето кои са основните разлики между двата варианта:

  • Едногодишни растения – не са студено устойчиви. Т.е не се надявайте догодина да оцелеят и отново да бъдат в цветните лехи в градината ви. Те са сезонни растения, които ще ви радват през топлите дни и ще увехнат, когато стане студено. Такива цветя са повечето сортове на: мушкато, петуния, лобелия, тагетес (позната като „турта“), пламъчета и др.
  • Многогодишни растения – определено това е значително по-удобният вариант за градина, но и по-ангажиращ. Тези цветя ще се върнат с нови сили още на следващата година – по-големи, по-цъфтящи, по-красиви. Разбира се, ако успеете да ги съхраните правилно и да оцелеят. Несъмнено ще ви се наложи да пригодите помещение, където да ги приберете през студените дни. Сред красивите представители на многогодишните растения са цветята: фуксия (позната като „обичка“), грудкова бегония, грудкова далия, магнолия, олеандър (познат като „зокум“) хортензия, глициния, лавандула и др.

Вижте още: Как да постигнем провансалски полъх в градината

Свързано:

Декорация за стена Правилно аранжиране на цветя в лятната градина