Какво е Енгоба и защо е важна?

Последна редакция на 19/09/2024 от Ирена Петрова

Engoba е смес от натрошена глина и оксиди на различни метали. Нанася се върху повърхността на сухия продукт след пресоване и преди процеса на изпичане. Представлява защитен и декоративен слой върху самата плочка. Engoba дава на плочките по-дълъг живот в сравнение с плочките, които са боядисани. След нанасяне на ангобата, плочката се отвежда от производствената линия в пещта за изпичане при температура 1080 °C

Ангобираните повърхности са предимно матови на цвят, но чрез добавяне на суровини за производство на стъкло се получават лъскави крайни повърхности.

Engoba не възпрепятства процеса на дифузия, така че ангобираната плочка запазва свойствата си както самата естествена плочка.

Енгобираният слой позволява керемидите да бъдат оцветени в различни цветове, като черно, кафяво и червено, което осигурява по-голяма гъвкавост в дизайна на покрива. Цветът е равномерен и устойчив, като запазва естествения вид на глината, което прави покрива не само функционален, но и естетически привлекателен.

Гладката и по-малко пореста повърхност, осигурена от енгобирането, подобрява устойчивостта на керемидите към замърсяване и износване. Това прави поддръжката на покрива по-лесна и гарантира дълготраен, свеж външен вид.

Енгобираният слой добавя и допълнителна защита срещу атмосферни влияния като ултравиолетови лъчи, дъжд и сняг. Това повишава водоустойчивостта на керемидите и удължава техния живот, което ги прави идеални за дълготрайна употреба.

Свързано:

За умно строителство използвайте керемидите на Младост