Справяне с петната

Последна редакция на 19/09/2024 от Ирена Петрова

Петната по тъканите и повърхностите могат да бъдат упорити, но естествените съставки могат да направят чудеса без силните химикали, които съставляват търговските почистващи препарати. Ето няколко естествени решения за премахване на петна:

Сода за хляб и оцет - За петна по тъканите направете паста, като използвате равни части сода за хляб и вода. Нанесете го върху петното, оставете да престои 30 минути и след това изплакнете с оцет. Тази комбинация работи добре върху органични петна като кафе, чай и сок.

Лимонов сок и сол - За петна от ръжда по дрехите изстискайте пресен лимонов сок върху петното и го поръсете със сол. Разтрийте внимателно тъканта и я оставете на слънце за няколко часа, преди да изперете както обикновено. Киселинният лимонов сок разгражда ръждата, докато солта действа като лек абразив.

Водороден пероксид и препарат за съдове - За упорити петна като кръв или вино смесете две части водороден пероксид с една част препарат за съдове. Нанесете сместа върху петното, оставете да престои няколко минути и след това изплакнете със студена вода. Водородният пероксид има избелващи свойства, така че е най-подходящ за светли тъкани.

Свързано:

Почистване на петна, мухъл и прозорци с подръчни и естествени продукти