Развъртете мотиката, заздравете гърба!

Последна редакция на 07/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 624 пъти

Едва ли има нужда от представяне мотиката, но все пак ще припомним с няколко думи ролята ѝ в градината. Това сечиво ни помага да изкопаваме лехи и гнезда, в които после да се засеят овошки и зеленчуци. При вече засадени култури разкопава почвата около тях. Отсича по-упоритите корени на плевели и издънки из двора. И заедно с това се грижи да изваем здрав и силен гръб.

Правилна стойка и движение: Отново следим гърбът ни да е изправен, да няма гърбици. Леко сме приклекнали с ханша назад, а не с коленете напред. Стягаме корема и така работим и за него, а при самите замахвания надолу и нагоре с мотиката, ще усетим, че освен мускулите на гърба, участват и тези на трицепсите.

Свързано:

Градинарските инструменти като спортни уреди: заместете фитнес залата с тренировка в градината

Когато тренираме тялото си, е важно да има балансирано натоварване както на горна и долна част, така и на мускулите на корема и гърба. Последният често е пренебрегван, особено от жени, които се опасяват, че могат да развият твърде груби мускули там. Подобен риск липсва, освен ако не се тренира с прекомерно големи тежести. Ако се набляга само на упражнения за корем, а се пренебрегне гърба, стойката се изкривява, получават се болки в кръста. Причината е, че има дисбаланс в силата на мускулите в предната и задната част на тялото. Ако посещавате фитнес зала, вашият треньор може да ви насочи към уреда, който работи с гръбните мускули. При домашни тренировки има немалко упражнения за гръб също, които са свързани с различни типове гребане - добре е да ги правите с поне 5 кг. тежести, дори да сте напълно начинаещи. Що се отнася до трениране на гърба с помощта на градинарски инструменти, тук може да ви съдейства мотиката, която виждаме изобразена на лявата снимка от показания тук колаж. Вдясно пък виждаме жена, която очевидно добре се грижи за мускулите на гърба си. Дали го прави, докато копае с мотиката на двора или примерно извършва набирания на кухненската маса вкъщи, няма как да знаем. Можете обаче да бъдете сигурни, че има хубава, изправена стойка, защото упражненията за гръб се грижат изключително успешно и за това.