Вентилируема фасада - предимства и основни характеристики

Публикувано на 22/10/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/03/2023 | Видяно 2 331 пъти

Вентилируемата фасада все повече се налага на световния пазар и има защо. Нещо повече, проучванията прогнозират, че около 70% от новите сгради ще имат вентилируеми фасади през следващите години. Тази нова концепция за фасада е ясна еволюция на сградите и подобрение в рентабилността, дизайна и производителността. Но защо необходимостта ѝ в домовете е така категорична? В следващите редове ви споделяме основните предимства на този вид фасада.


Енергоспестяване

Първото основно предимство на вентилируемите фасади, което най-пряко засяга потребителите, е икономията на енергия. През последните десет години сметките за електроенергия драстично са се повишили. За компенсиране на тези увеличения има различни начини за спестяване и най-важният несъмнено е вентилируемите фасади. Благодарение на тях можем да спестим до 40% от сметките за ток чрез топлоизолацията. Поради това този вид фасада осигурява и намалено въздействие върху околната среда - важен аспект, който е постоянно наблюдаван от дизайнери и архитекти, съзнаващи неговата актуалност.

За вентилирана система за облицовка срещу дъжд, трябва да се използват стандартно незапалими изолационни материали, които също са хидрофобни (водоотблъскващи) и отворени за дифузия на парите. Конструкцията на вентилируемата фасада дава възможност да се реализира всякаква дебелина на изолацията, изисквана от Наредбата за енергоспестяване. U-стойностите потенциално биха могли да бъдат постигнати без никакви проблеми, които отговарят на изискванията на Наредбата за енергоспестяване или дори разграничават пасивните къщи и къщите с плюс енергия.


Надеждност

Научните изследвания показват, че вентилируемата фасада има множество предимства в сравнение с други строителни техники. Когато тухлена или бетонна стена е изложена на продължителен дъжд, тя може да действа като гъба поради порестия характер на материалите. Вентилираните фасади обаче позволяват водата да се оттича в кухината и всяка друга влага да се изпарява през въздушната междина. Фасадата може да се намокри в кухината поради отворените фуги, но тази влага ще се изпари бързо благодарение на вентилационния поток във въздушната кухина.

Освен това вентилируемите фасади предлагат много по-голяма гъвкавост на употреба, тъй като могат да бъдат адаптирани към съществуващи сгради без необходимост от радикална архитектурна намеса по външните стени.


Добър вътрешен климат и еко съобразност

Използването на вентилируема фасадна конструкция спомага за създаването на здравословен вътрешен климат. Как се случва това? Вентилираната фасада намалява прякото слънчево въздействие върху сградата и стените не се нагряват толкова много през лятото, колкото другите конструкции, благодарение на постоянния въздушен поток в кухината, който постоянно охлажда конструкцията. С добре проектирана и добре изградена фасада могат да бъдат предотвратени негативните ефекти от конденза, тъй като водата ще изсъхне или ще изтече. Не възникват проблеми с плесени и влага и не може да се развие мухъл, тъй като фасадата е „самодишаща“.

Ако имате нужда от съдействие при ремонт на покрива, свържете се с професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта