Преоткрийте мансардата, като я превърнете в уютна дневна

Публикувано на 24/03/2016 от Виктория Маринова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 8 076 пъти

Ако трябва да поберете цялото си домакинство на мансардата, най-вероятно ще трябва да интегрирате няколко стаи в едно по-голямо помещение. Това съвсем не означава обаче, че трябва да се лишите от удоволствието да имате малка и комфортна дневна. За целта я обзаведете само с най-необходимото и разположете мебелите така, че визуално да отделят помещенията. Това е възможно с поставянето на бар плот между кухнята и хола или пък като разположите дивана с гръб към нея.


Изберете мястото с най-много естествена светлина

За да бъде една дневна приятна за обитаване, тя трябва да разполага с достатъчно светлина. В мансардата обаче това често е проблем, затова препоръчваме, преди да пристъпите към преобразяването й, да се погрижите за състоянието на прозорците. Естествената дневна светлина обаче е крайно недостатъчна за дневната, която често приютява любимите ни дъждовни следобеди, прекарани с книга в ръка. Според специалистите най-оптималният вариант е да комбинирате различни типове осветление в дневната, така че да я превърнете в истински оазис на спокойствието.


Създайте уникално местенце за отдих в ретро стил

Процесът по създаването на уютна дневна на тавана може да стане много по-приятен, ако го превърнете в истински творчески проект. Как е възможно това? Помислете за всички онези стари мебели и аксесоари у дома, които вече не се връзват с останалата част от интериора и им дайте нов живот, като обзаведете именно тях в "таванския хол". Ако пък ви липсва някоя мебел - направете я сами с помощта на дървени палети. Реализиран по този начин, проектът по преобразяването на мансардата ще бъде много по-забавен и щадящ бюджета ви.

Виж още: Подпокривни мембрани - Как да удължим живота на покрива


Запазете някои елементи от тавана автентични

Преди да пристъпите към цялостно преобразяване на мансардата, огледайте се добре. В нея може би има някои елементи, които имат нужда само от козметична поддръжка и биха били един наистина артистичен завършек към вашата нова дневна. Погрижете се за изправността на дървения под, но вместо да му придавате нов цвят, само го освежете с малко лак. По подобен начин можете да преоткриете качествата на много други елементи, като голите тухлени стени например.


Преоткрийте мансардата, като я превърнете в уютна дневна

Мансардата отдавна не е онова прашно и студено помещение, в което трупаме неизползваеми вещи в продължение на години. Днес откриваме нови възможности за нейното използване, комбинираме идеи и постепенно я интегрираме към останалата част от функционалното си жилище. Преобразяването й именно в приветлива дневна може да бъде забавно и приятно начинание, стига да имаме добра идея, от която да започнем. Разгледайте нашите предложения за прекрасни тавански дневни, които можете да реализирате лесно и бързо със съдействието на компетентни специалисти!


Добавете метални орнаменти и огледала за повече простор

Подбрани по правилен начин, очарователните метални елементи са изключително подходящ завършек към всяка таванска дневна. Докато те придават на семплото обзавеждане елегантност и очарование, огледалото прави самото помещение по-просторно. Хармоничното съчетание на цветове с дребните бляскави елементи създава неповторим баланс, който няма как да остане незабелязан от вашите гости!

Виж още: Как се изолира подпокривно пространство?


Придържайте се към семплите елементи

Едно от най-важните условия за сътворяването на красива и приятна дневна е помещението да не бъде разхвърляно или претрупано. За тази цел, когато преобразявате именно мансардата, трябва да подбирате внимателно мебелите и уредите, така че да не бъдат твърде масивни на фона на компактното пространство. Дизайнерите съветват тук да сведете декорациите до малки, но интересни детайли, които да привличат вниманието и да се въздържате от поставянето на големи картини и тежки завеси.

Виж още: Как да изпълните всяка стая в дома си със светлина


Мебели с уникален дизайн за тесни тавански помещения

Мансардата се отличава от останалата част на дома с нестандартната си форма и големина. Често именно това помещение се оказва прекалено тясно и дълго за поставянето на масивни мебели, което пък превръща обзавеждането му в истинско предизвикателство. Решението на този проблем намираме в създаването на мебели по поръчка, чийто неповторим дизайн ще пасне перфектно на формата на мансардата и ще оползотвори и най-странния ъгъл в нея.


Разнообразете скучната бяла обстановка с ярки детайли

Тъй като таванското помещение обикновено е ниско и схлупено, гарантирано добра идея е да го боядисате изцяло в светли нюанси като бяло и кремаво. Макар да уголеми оптически помещението, бялото обаче може да създаде усещане за пустота и незавършеност, като по този начин направи и самата стая неприятна за обитаване. За да избегнете тази ситуация, подберете интересни контрастни детайли, които да вдъхнат цвят и живот на вашата мансарда. Това може да са както дребни декорации, като възглавнички, вази и свещници, така и по-големи елементи, като кресла, маси и други.


Новата ви дневна има нужда и от малко топлина

Дори със съществуваща топлоизолация, мансардата все пак има нужда от допълнително отопление, което да направи обитаването й възможно. И тъй като прекарваме по-голямата част от студените зимни вечери именно в дневната, важно е да интегрираме в обзавеждането й онези малки елементи, които да й придадат повече топлина. За тази цел ще спомогнат килимите от естествена вълна, дебелите одеала и меките завивки за мебелите, които в комбинация с подходящо осветление, ще създадат идеалната обстановка за отмора и релакс.


Вашето мечтано кътче за предстоящите зимни вечери

За финал ви представяме това изумително приказно кътче, в което с удоволствие бихме прекарали не един и два зимни следобеда. Просторното таванско помещение е съхранило своето очарование в дървената облицовка на стените, тавана и пода, а удобните мебели и пукащите дърва в камината допринасят за гостоприемното излъчване на цялата дневна. Макар да изглежда трудно, преобразяването на мрачния таван в разкошен хол е напълно възможно с квалифицираната помощ на опитни специалисти. За да разгледате оферти и готови проекти от доказани майстори, заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта