Машините за сладолед - практични или излишни за домакинството?

Публикувано на 20/10/2015 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 02/11/2018 | Видяно 27 663 пъти

Всички обичаме сладолед, нали? Освежаващ, ароматен, разхлаждащ и сладък - с всякакви вкусове, цветове и добавки! Едва ли има човек, който не би се зарадвал на възможността да приготви сам това изкушение и да зарадва семейството и близките си. Предвид огромното количество захар, оцветители и изкуствени съставки, съдържащи се в купешките варианти, освен вкусен, домашният сладолед може да бъде и много здравословен. По тази причина, машината би могла да се окаже едно чудесно решение за домакинството. Но дали е така наистина? Нека ви представим информация за уредите за домашен сладолед и да ви помогнем да вземете решение дали една подобна покупка ще ви бъде от полза.

А ако имате нужда да внесете промени в кухнята си и да разнообразите интериора и стила у дома - разчитайте на специалистите, които ще ви помогнат да реализирате всичките си проекти по най-добрия възможен начин.


Какво представляват?

Източник

Машината за сладолед е електрически уред, който на външен вид прилича много на статичен миксер. Компонентите, от които се състои, варират спрямо марката производител, но има няколко основни съставни части, които се срещат в почти всички варианти, предлагани на пазара:

  • Основно външно тяло - в него е разположено устройството (моторът) на машината.
  • Вътрешна купа - тя се изважда от уреда и се охлажда във фризер преди употреба.
  • Капак с бъркалка
  • Дисплей и бутони за настройване

Виж още: Съвременни приспособления идват на помощ в кухнята


Средни цени на машините за сладолед

В зависимост от големината и функциите, с които разполагат, цените на машините за сладолед могат да варират в наистина голям мащаб - от 40 до 300-400 лв. Но всички уреди с цена над 100 лв., обикновено са професионални и са напълно излишни за едно обикновено домакинство.


Плюсове и минуси

Плюсове:

  • Домашно приготвеният сладолед е много по-здравословен от купешките.

  • Имате възможност сами да определите вкуса и съставките.

  • Приготвянето е бързо и лесно - около 40 минути, по време на които работи единствено машината, а вие се занимавате с каквото си поискате.

  • Цената на крайния продукт е много по-изгодна.

Минуси:

  • Поредната машината, заемаща място в шкафа ви.

  • Купата, в която се бърка сладоледът, трябва да престои минимум 24 часа във фризера.

  • Домашният сладолед се топи по-бързо, тъй като не съдържа сгъстители и стабилизатори.


Необходимост или излишна покупка?

Това решение зависи предимно от вас самите. Трябва да прецените доколко вашето семейство е любител на сладоледа - ако всички го обожават и често купувате различни видове от магазина, най-добре си осигурете полезна алтернатива, като го приготвяте в домашни условия. Със сигурност ще е излишно закупуването на подобно устройство, ако хапвате сладолед два-три пъти в годината.


Откъде да закупим?

На българския пазар се срещат разнообразни варианти на машини за сладолед, затова винаги можете да потърсите в онлайн пространството или да отидете до близкия магазин за техника. Съветваме ви да не закупувате употребяван уред, а да инвестирате в нов, тъй като става въпрос за приготвяне на храна и е необходимо да си подсигурите високо ниво на хигиена и максимална продължителност на използване.

Виж още: Лесно и забавно в кухнята - джаджи за лятото


Бърза, здравословна и вкусна рецепта с машина за сладолед

Продукти:

  • 400 мл. прясно мляко

  • 200 мл. готварска сметана (неподсладена)

  • 150 гр. кафява захар (мускадово, демерара, може и кокосова)

  • 300 гр. пресни ягоди

  • Ванилия, портокалова кора

Приготвяне:

  • Кипнете заедно млякото, сметаната, захарта и овкусителите (ванилия, портокал).
  • Пасирайте около 200-250 гр. от ягодите на гъсто пюре (не прекалявайте, нека има и парченца) и нарежете останалите на ситно.
  • Смесете пюрето от ягоди бавно с кипналите млечни продукти, изчакайте сместа да се охлади и прибавете нарязаните на парченца ягоди.
  • Изсипете всичко в предварително охладената купа на машината за сладолед. Следвайте инструкциите на производителя - за около 30-40 минути ще си имате един невероятен сладолед!

Виж още: Добрите кухненски помощници: електрическите роботи


Можем ли да се справим без нея?

Да, разбира се, че можем - креативните и амбициозни домакини винаги откриват алтернативни варианти за улесняване на готвенето, както и всички останали домакински дейности.

В случая един добър вариант е използването на купа, пълна с лед, както е показано на снимката. За съжаление, ще ви се наложи да бъркате уморително в продължение на 20-30 минути, а след това отново има възможност да се появят кристалчета в сладоледа.


Време е да внесем свежест у дома!

Ако смятате, че е време да се сдобиете с мечтания интериор в кухнята, потърсете помощ от професионалистите близо до вас! Заявете проект в MaistorPlus и ще получите оферти от водещи компании. Услугата е безплатна, а ви дава възможността да разгледате профилите на фирмите, както и техните клиентски оценки, за да вземето едно добре информирано решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта