Кое е най-доброто лепило за плочки на Mapei и защо?

Публикувано на 15/11/2022 от | Последна редакция на 05/12/2022 | Видяно 6 369 пъти

Много често сме изправени пред въпроса кое лепило да изберем от множеството, предлагани на пазара и толкова „приличащи“ си? Четем в документите приложения и предимства, търсим конкретно нашия случай и се оказва, че повече от едно покриват изискванията ни. И тогава идва въпроса„ Кое е най-подходящо и добро лепило?“.

При избора на  подходящото лепило е важно да се вземат под внимание няколко важни и определящи фактора, а именно:

  • Вид и размер на плочките, които ще се лепят – фаянс, теракот, клинкер, гранитогрес и др.;

  • Вид на основата – замазка, хидроизолация, ГКП, дърво, метал, OSB, аквапанел и др.;

  • Къде ще се полагат плочите – на под или стена;

  • Заобикаляща среда – интериор или екстериор;

  • Време за което трябва да бъдат подложени на лек пешеходен трафик и да бъдат въведени в експлоатация.

От съществено значение е и изпълнението на технологията при полагане на лепилата, да бъдат подготвени спрямо указаните инструкции на опаковката, и с подходящите инструменти за целта.

Всички лепила на MAPEI са сертифицирани и отговарят на Европейски  стандарт EN 12004, дефиниращ методите за изпитване и експлоатационните им показатели.

В зависимост от химическия си състав лепилата биват циментови /C/, дисперсни /D/ и реактивни /R/. Най-общо циментовите лепила могат да бъдат класифицирани в два основни класа - C1 (нормални) и C2 (подобрени) лепила.  Определящи за правилния подбор на лепилото са и допълнителни характеристики като тиксотропия Т/вертикално приплъзване/, удължено отворено време Е и деформируемост S1/S2  - особено важен показател при лепене на широкоформатни плочки с размер над 60/60 см, определена съгласно стандарт EN 12002. 

При абсорбиращи и двете - плочки и основи и при размер на плочката до 40/40 см се използват стандартни циментови C1 лепила като Kerabond, Kerabond T и Kerabond T-R.  Без вертикално приплъзване, подходящи за лепене на всякакъв вид керамични плочки по тънкослоен метод с дебелина на лепене до 5 мм, и върху външни повърхности, като Kerabond T-R позволява лепене и на стандартен гранитогрес /размер до 40х40 см/ на закрито. При смесване на Kerabond с Isolastic вместо с вода, характеристиките му се подобряват, отговаряйки на клас C2ES2 (подобрено лепило на циментова основа, поддаващо се на голяма деформация) с удължено отворено време в съответствие с EN 12004.


Флексови лепила клас C2

При неабсорбиращи и плочки и основи, както и при наличието на хидроизолация задължително се използват т.нар. флексови лепила клас C2. 

За стандартен размер на плочката до 60/60 см такива са Adesilex P7 /C2T/ и Adesilex P9 /C2TE/. Висококачествени, флексови лепила на циментова основа, без вертикално приплъзване за керамични плочки и гранитогрес, включително и върху подови отоплителни инсталации и хидроизолации MAPELASTIC, MAPELASTIC AQUADEFENSE, MAPEGUM WPS, като в допълнение Аdesilex P9 има удължено отворено време и осигурява надеждно лепене и на естествени камъни

Особено подходящи за полагане и лепене на големи по размер плочки и материали от камък (с размер по-голям от 60/60 см), т.нар. широкоформатни плочки, са деформируемите лепила /S1, S2/– които при натиск запазват еластичността и якостните си показатели.

Серията Keraflex /S1/ - висококачествени, деформируеми лепило на циментова основа, без вертикално приплъзване и с удължено отворено време, отлична обработваемост и с много ниски емисии на летливи органични съединения (ЛОС). С Keraflex Easy S1 /C2ES1/ и Keraflex Extra S1 /C2TES1/–  се осигурява слой на лепене до 10 мм, Keraflex Maxi S1 /C2TES1/ –  по технология Low Dust (без отделяне на прах) – дебелослойно, с гарантирана дебелина на слоя до 15 мм.

Някои от тях предлагани и в бял цвят, и са изключително подходящи за лепене на естествени камъни.


Серия Ultralite

Водеща стана тенденцията към предпочитания и избор на широкоформатни плочки, често с размер, покриващ височината/ширината на помещението само с една единствена плочка. Най-доброто решение за полагане на такива плочки са леките лепила от серията ULTRALITE, с добавени инертни материали от естествен произход, гарантиращи по-голям обем, уникална консистенция и отлично обмазване на гърба на плочките. Еднокомпонентни продукти, с много висока покривност, по-леки за транспортиране и лесни за нанасяне.

С торба от 15 kg се полагат ЕДНИ И СЪЩИ квадратни метри плочки както с торба от 25 kg традиционно лепило.


Серия Ultralite Flex

Изправени пред предизвикателството само за броени часове да бъдат въведени в експлоатация отремонтираните настилки и облицовки в търговски центрове  и обществено-административни сгради, това бързо и надеждно може да бъде постигнато чрез бързи лепила като Granirapid /C2FS1/, Elastorapid /C2FTES2/, Adesilex P9 Express /C2FS1/ или Keraquick Maxi S1 /C2FTS1/. За плочки с размери до 60 х 60 см се прилага лепило Adesilex P9 Express. При широкоформатни плочки по-подходящи са Keraquick Maxi S1, Elastorapid и Granirapid.


Серия Keralastic

За лепене във вътрешни помещения и на открито по подове и стени на всякакъв вид керамични плочки, материали от камък и мозайка, подложени на движение и промени в размерите, поради абсорбиране на вода, а така също и на вибрации и огъване, върху асфалт, дърво, метал, PVC, подсилен полиестер, азбесто-цимент, гипс и др., най-подходящото решение  са полиуретановите лепила Keralastic и Keralastic Т /за вертикални повърхности/. Двукомпонентни лепила, на основата на реактивни смоли без разтворители и вода, гъвкави и едновременно хидроизолиращи, осигуряващи отлично залепване към всякакви повърхности, много деформируеми и втвърдява без свиване.

Съгласно наложените санитарно- хигиенни изисквания в производствени помещения при почистване с агресивни химикали, с киселинно-устойчиво лепило Kerapoxy се постига устойчивост на третираните повърхности за специални приложения като мандри, винарни и т.н.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ремонти - Димитров
Цялостен ремонт, София
47 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта