Можем ли да обзаведем офис по правилата на Фън Шуй?

Публикувано на 20/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 20/12/2019 | Видяно 5 214 пъти

Ако работите в офис, вероятно прекарвате твърде много време зад бюрото, независимо дали се намирате в домашния или фирмения му вариант. Това време понякога може да се превърне в мини мъчение, особено ако атмосферата на работнотото ви място не пасва на личните ви усещания за естетика. За щастие обаче има много начини да подобрите вибрацията и настроението в офиса. Растенията могат да вдъхнат малко повече живот, а етеричните масла ще накарат пространството да ухае прекрасно и ще подобрят настроението ви.

Друг начин, по който можете да създадете  наистина вдъхновяващо работно пространство, е като следвате правилата на Фън Шуй. Вземайки предвид принципите на древното изкуство, можете да подредите пространството си така, че да спомага продуктивността ви и желанието ви за работа. Чрез въвеждане на основни елементи на Фън Шуй, можете да увеличите своята работоспособност, да привлечете повече финанси и да се чувствате по-добре и умствено, и физически. За още професионални съвети можете да потърсите специалистите, регистрирани в сайта ни. А как да създадете офис пространство, съобразено с правилата на Фън Шуй, показваме тук.


Разчистете и подредете пространството

Преди да потопите себе си и офиса си в красотата на Фън Шуй, трябва да се отървете от всички струпвания на вещи и непотребни елементи.

  • Отървете се от всички хартийки, изхабени химикалки, кутийки с незнаен произход и всякакви други ненужни за едно работно пространство предмети.
  • За да бъдете сигурни, че създавате една наистина добра основа за проявление на древното изкуство, се уверете, че подът в помещението е добре почистен. По този начин ще позволите на енергията „чи“, известна още като жизнена енергия, да тече свободно.
  • В заключение - премахнете абсолютно всичко, което предизвиква у вас негативни емоции или пък ви кара да се чувствате нервни и неспокойни.


Поставете бюрото срещу вратата

Местоположението на бюрото в едно работно пространство също е много важно според Фън Шуй. Освен това то трябва да е приятно изглеждащо и удобно, за да можете да се чувствате вдъхновени и да вършите задълженията си по перфектен начин. Според специалисти по Фън Шуй най-доброто разположение за бюрото е точно срещу вратата. Експертите твърдят още:

  • Неблагоприятна позиция на бюрото е, когато е поставено така, че гърбът на човека, седящ зад него сочи към вратата. Смята се, че по този начин се създава тревожност и раздразнение у човек, тъй като по всяко време той може да бъде “изненадан” и съответно потокът на мисълта му и работата му да бъдат прекъснати.
  • Ако пък работите в офис, в който не се позволява пренареждане на бюрото, можете да поставите огледало в близост до него, за да можете да видите кой минава зад вас.
  • Друго нещо, което да имате предвид е, че в идеалния случай гърбът ви трябва бъде обърнат към стена, а не към прозорец или друга мебел като шкаф за книги, например.

Вижте още: Как да направим компактното работно пространство по-вдъхновяващо?


Изберете подходящо бюро

Както може би се досещате, най-важната мебел във всеки офис е бюрото. Специалисти по Фън Шуй силно препоръчват да се уверите, че то е преди всичко стабилно. Независимо от интериорния стил, който ще изберете, за да обзаведете пространството си, е хубаво бюрото да е в добро състояние. 

  • Идеални за един офис са дървените бюра. Това е така, тъй като те са изработени от естествен материал, който същевременно е и здрав. 
  • При търсенето на подходящо бюро е хубаво да изберете такова, което ви позволява допълнително място за съхранение, за да може повърхността му да остане подредена и приветлива. 
  • Перфектна дървесина в този случай е ореховата. Нейно предимство е, че се предлага и в бяло, което пък е подходящ избор за хората, чиято работа изисква стимулиране на креативността.


Изберете правилните цветове

Ако сте почитатели на Фън Шуй, знаете че цветовете имат огромно значение при дизайна на едно помещение. Правилният избор на цветова схема е от ключово значение за стая, в която трябва да се извършва някаква специфична дейност. Тоновете трябва да се избират според това какъв вид работа вършите. 

  • Например цветовете, които един счетоводител или човек, занимаващ се с икономика, финанси или пък бизнес, би избрал, вероятно няма да са толкова благоприятни за работоспособността на хората, които се занимават с по-творчески професии, като графични дизайнери. 
  • Според експертите по Фън Шуй, бялото, както и пастелните цветове спомагат за стимулиране на креативността.
  • Зеленото пък предразполага към професионален растеж.
  • Черното се свързва с водната стихия и отговаря за парите.
  • Лилавото се свързва с повишаване на мисловния поток.
  • Ако пък се занимавате със силно динамична професия, която предразполага към повече стресови състояния, заложете на земни тонове.

Вижте още: Кои са най-подходящите цветови палитри за домашен офис?


Намерете баланса между елементите на Фън Шуй

Според Фън Шуй съществуват пет елемента: дърво, огън, земя, метал и вода. От изключителна важност за един офис е да има баланс между всички елементи. Ето как да го постигнете:

  • Дърво: Най-лесният начин да пренесете елемента дърво в офиса е чрез растения. Както споменахме, зеленото символизира растежа и осигурява прогрес в кариерата. Къде точно ще поставите новите си саксии, също ще определи какво ще привлечете повече в живота си - любов, богатство или добро настроение.
  • Огън: Елементът на огъня помага да се внесе повече топлина в дадено пространство, а също така спомага за добра работна атмосфера. Можете да го внесете в работно пространството със свещи, триъгълни форми и цветовете червено, розово, оранжево и жълто. 
  • Земя: Земният елемент помага за създаването на усещане за повече спокойствие и стабилност. Керамичните предмети, съдове или плочки, както и земните цветови тонове ще внесат по неповторим начин този елемент в офиса.
  • Метал: Металът се свързва с яснота, прецизност и остър ум. Той помага и да се премахнат разсейванията. Цветовете, които можете да ползвате в случая са сиво, бяло и металик. В един офис е важно да има поне един елемент, изработен от метал. По този начин ще се създаде атмосфера, която да ви предразполага да завършвате работата, която започвате.
  • Вода: Водната стихия носи спокойствие, лекота и свежест. Тя е символ на изобилието и богатството. Декорирането на офиса с фонтани с вода, стъклени елементи или огледала ще благоприятства проявата на елемента вода. Можете също да акцентирате с цветовете синьо и черно или пък да добавите вълнообразни, криви форми.

Сами виждате, че офисът не е нужно да бъде обикновено, скучно и мрачно работно пространство. Само с няколко прости дизайнерски промени можете да имате по-приятно място, в което да прекарвате работния си ден. А спазвайки принципите на Фън Шуй офисът ще е не само естетически приятен, но и ще стимулира доброто ви настроение и порива ви за работа. Още тънкости относно интериорния дизайн можете да научите от специалистите, регистрирани в сайта ни. Направете безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да направите правилен избор!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Калин Недялков
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта