Интериорен дизайн – 3 водещи стила за 2023-та

Публикувано на 27/02/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/02/2023 | Видяно 4 048 пъти

С настъпването на пролетта обикновено започваме с планиране на ремонти и сезонни козметични подобрения в дома си, а сега е момента, в който осъждаме кое-как да направим, съставяме подробен план и определяме съответно бюджет. Това само по себе си предполага и събирането на идеи, разглеждане на всяка, която ни е направила впечатление и адаптирането й към нашия вкус. 

Кой е най-актуалният подход в дизайна, кои са модерните цветови комбинации и на кои материали да заложим - това ще се опитаме да проследим в най-горещите тенденции в интериорния дизайн за 2023 година. 

Основно трендовете в интериора не са се променили твърде осезаемо - и в новият сезон актуално ще бъде максималната естественост и в същото време функционалност, минималистични идеи и грижа за природата. 


Soft минимализъм

Върху концепцията за минимализъм е изграден целият съвременен свят. Отхвърлянето на прекомерното потребление, затрупването на стаите с ненужни вещи, необмислените покупки - всичко това все по-видимо отстъпва място на разумния начин на живот. Минимализмът съществува от векове като философия, а от няколко десетилетия навлиза успешно и трайно в дизайна на интериора. 

В новия сезон на фокус ще бъде soft минимализма - по-мек и топъл вариант на изчистените пространства. Ако преди време много от хората асоциираха този стил с почти гола стерилност, хладни помещения и безлична атмосфера, то сега минималистичните интериори стават жизнени, уютни и персонализирани. Такава атмосфера те прегръща и дарява с прекрасни усещания и топлина. 

На първо място това се изразява чрез цветовата палитра - топлите цветове в бежово-кафявата гама все повече се приемат като основа. Те са умело комбинирани с приглушени нюанси на червено, жълто, оранжево и само леко загатване за контрастиращи акценти.  

Влиянието на цветовете се допълва хармонично от приятни текстури - колкото се може повече дърво, текстил, растителност и гладки заоблени форми. Последното се отнася както за мебелите, така и за архитектурата на самото жилище.  

Една впечатляваща идея е да се използва минимализмът като основа, който да бъде разчупен с елементи от други стилове: сканди, бохо, кънтри или класика. Това ще добави оригиналност към интериора и ще му придаде характер. 


Smart home

И това не е ново. Познаваме умните домове и откровено им се възхищаваме, затова защото те облекчават нашия и без друго напрегнат живот. Сега технологиите се развиват толкова бързо, че е трудно да сме в течение на всички иновации. Но е възможно и необходимо постепенно да ги въведем в жилището си.  

Всеки детайл в интериора има задачата да опрости ежедневието на собствениците. Всички видове сензори, превключватели с дистанционно управление, таймери, гласови асистенти, интелигентни джаджи са мечтани придобивки за всяко жилище.  

Ако обмисляте подобни промени у дома, но все още не сте готови да инсталирате сложна система за интелигентен дом, започнете с умните "асистенти": прахосмукачка робот, завеси на дистанционното управление, кранове, които помагат за пестене на вода, многофункционални уреди и др. 

Друго, по-мащабно въплъщение на тази тенденция може да бъде проследено на ниво архитектура и оформление. Ако по-рано не се обръщаше внимание на това, то сега дори собствениците на малки жилища се опитват да намерят място за удобните функционални зони: перални помещения, гардеробни, килери. И тук не става дума за място, което да затрупаме с неизползваеми вещи и толкова. Говорим за детайлно планирани и функционални помещения, които да облекчат бита на хората и логистиката в жилището. 

 


Отново в 70те

Интересен паралел с активното използване на новите технологии се създава от друга, почти противоположна тенденция - в дизайна има ясна носталгия към миналото. И най-вече към 70-те.  

Като се замислим, те изобщо не си противоречат. Носталгията към определено отминало десетилетие в интериора не трябва да се проявява в пълно отричане на напредъка. Точно обратното: незабележими технически решения органично допълват ретро-стила, винтидж мебелите и оригиналния декор, носещ в себе си история. 

Дизайнерите прогнозират особена популярност на стила от 70-те години. Той носи такъв позитив, който е необходим сега, добавя уют и носталгична топлина, а извитите и заоблени силуети отразяват тенденцията към използването на органични форми. Скриновете на баба, кожените дивани и ретро лампите ще получат втори шанс да заблестят и впечатляват, а търсенето на уникални винтидж мебели ще се превърне в истинско завладяващо приключение. 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта