Тапицирана спалня, стандартна спалня или спален комплект - какво да изберем?

Публикувано на 16/11/2021 от | Последна редакция на 10/01/2022 | Видяно 9 874 пъти

Спалнята е може би най-интимното кътче в дома. Когато сме там, сме спокойни, отдаваме се на почивка и се зареждаме с нови сили, с които да покорим предстоящия ден. Спалнята е и мястото, което неволно крием от всички. И затова можем да го декорираме точно така, както искаме.

Основен елемент в интериора на стаята за сън е леглото. И затова е добре то да не само стилно, но и функционално и, разбира се, удобно.

На пазара се предлагат няколко основни разновидности на тази така обичана мебел – тапицирана спалня, стандартна спалня и спален комплект. И трите варианта спални имат своя чар и обаяние, които внасят в дома. Но коя е тази, която ще пасне на вашия дом, вашите изисквания и вашия характер? В следващите редове ще се постараем да отговорим на този въпрос, като ви представим предимствата и недостатъците на тапицираните спални, стандартните такива и спалните комплекти.


Тапицирана спалня – красота и комфорт в едно

Тапицираните спални са един от най-предпочитаните варианти легло поради безупречния уют и мекота, които внасят в стаята. Благодарение на тях стаята за сън изглежда винаги елегантна и нежна, като едновременно с това предлага островче, на което да починете след изтощителния ден.

Освен всичко тапицираните спални се предлагат в огромно разнообразие от цветове и размери, пасващи на всеки стил и дом. Огромната палитра от материи и дамаски, които се предлагат на пазара, са ключът към перфектния интериорен дизайн. Можете да изберете от наситени нюанси, които да внесат нотка екстравагантност или пък да заложите на меки, пастелни нюанси, с които стаята да грейне. Предлагат се спални с кадифен ефект, добавящ още повече елегантност, предлагат се и кожени, с които колоритът на стаята е гарантиран, а също и такива с гладка повърхност, които носят повече деликатност.

Отличителна черта на тапицираните легла е, че съчетават комфорт и красота в едно. Привлекателният външен вид се дължи на тапицираните табли за глава, често по-големи от леглото. Те могат да играят роля на интересна акцентна точка в стаята. Освен с впечатляващ дизайн, те очароват и с приканващо удобство. Таблата е идеално решение, ако искате да почетете книга преди сън или пък да изпиете кафето си в леглото в почивния ден.

Функционални и стилни, голям брой от тапицираните спални притежават механизъм за повдигане, който позволява пространството под матрака да бъде използвано за съхранение. 


Легла на платформа – модерното решение

Леглата на платформа се отличават с модерен облик, който пасва перфектно в спални, чийто интериор е в скандинавски или минималистичен стил. Характерно за тях е, че нямат рамки и се състоят от едно тяло – повдигната дървена платформа, върху която лежи матракът. 

Леглата на платформа са ниски. Като лек техен недостатък може да се отбележи липсата на подматрачни рамки, което намалява тяхната опора. 


Боксспринг легла – иновативни и практични

Отличаващи се с практичност, функционалност и удобство, боккспринг леглата набират огромна популярност през последните години. Те представляват цялостна система за спане, състояща се от твърда основа, в чиято вътрешност са вградени пружини. Върху основата се поставя матракът. Повечето боксспринг варианти предлагат и допълнително място за съхранение, което ги прави още по-практични и функционални.


Спални комплекти

Спалният комплект е точно това, от което се нуждаете, ако искате да пренесете интериора на спалнята си на следващо ниво. Практични и възхитително красиви, както по отношение на материали, така и по отношение на дизайн, спалните комплекти могат да решат всичките ви проблеми, както със съхранението, така и с декора в спалнята.

Спалните комплекти са най-добрият вариант за постигане на хармонична и еднородна визия, тъй като всеки елемент следва един и същ дизайн и завършек. 

Те обикновено съдържат легло, нощни шкафчета, гардероб и скрин. Именно затова изборът на комплект е много по-практичен и по-лесен от избора на отделни части, които да разположите в спалнята. Вместо да се налага да сравнявате десетки различни легла и след това да правите същото с гардеробите и скриновете, залагайки на спален комплект ще намерите всичко на едно място. А и тъй като ги купувате като „пакет“, спалните комплекти обикновено са много по-бюджетен вариант от този да закупувате всяка мебел поотделно. 

Спалнята е стая, която заслужава специално внимание и изключителна прецизност при избирането на нейния дизайн. Ако искате да създадете пространство, в което с нетърпение ще се потапяте след дългия ден или в което уютно ще се сгушвате в почивните дни, то е добре да изберете мебели, които пасват на личния ви стил. Разнообразие от такива можете да откриете в магазините на Мебели Виденов.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта