Алхимия на локалното парно

Публикувано на 03/11/2016 от Стоян Иринков | Последна редакция на 03/11/2016 | Видяно 42 084 пъти

В днешно време бюджетът за отопление представлява около 70% от разходите за енергия на едно домакинство. Ето защо е изключително важно да оптимизирате отоплителната си инсталация, за да съчетаете максимум комфорт с минимум разходи.

Качественото и непрекъснато топлоподаване се осъществява от отоплителните системи, които се делят на две основни групи в зависимост от мястото на топлинния източник – локални и централни.

 

При локалното отопление източникът на топлина се намира в самото жилище - апартамент или къща. За да имате пълен контрол върху вариациите на температурата вкъщи, експертите от Mr.Bricolage България дават съвети как сами може да изградите отоплителна система с локално парно и какво ви е нужно за целта – а именно топлинен източник, радиатори, разширителен съд, помпа, тръби и фитинги, и кранове.

 

Изграждането на системата за локално парно, независимо дали е с котел, камина или с печка следва няколко задължителни етапа: изчисляване на необходимата мощност на уредите (основен топлинен източник и радиатори), избор на вид топлинен източник и гориво за него, изготвяне на схема и тип инсталация - отворена или затворена, инсталиране на радиатори, избор на тръби и проба на инсталацията.

Топлинният източник може да бъде камина или камера с водна риза, котел или печка.

 

Локално парно с котел

  • Ако се спрете на котела като вариант, може да избирате между електрически, на газ или твърдо гориво, като той може да бъде още и с желязна водна риза или с чугунена водна риза. Котелът е много добро решение за отопление на къщи и големи жилища, тъй като е мощен и автономен уред, който с едно зареждане гори много по-дълго от камината. Необходимо е обаче да разполагате с необитаемо, добре вентилирано помещение, в което да монтирате котела. Ако при строежа не сте предвидили такова, може да използвате мазето или гаража. Там лесно може да складирате и горивото, с което работи котелът, за да е по-лесно зареждането му.

 

 

Локално парно с камина

 

  • В случай че нямате достатъчно място в дома си, където да поставите котел, може да изградите локалното си отопление с камина. Задължително е тя да бъде с водна риза. Предимството на камината с водна риза е, че в помещението, където е инсталирана, не е необходимо да поставяте радиатор, тъй като самата камина излъчва достатъчно топлина, за да го затопли. Съвременните камини притежават голяма нагревна площ, съпоставима с тази на котлите поради използването на тръбни елементи в конструкцията им. Това позволява по-ефективно оползотворяване на топлината на огъня и повишава капацитета на полезно действие (КПД) на камината. Ако изберете въглища за гориво за вашето локално парно, то камините с чугунена водна риза са по-подходящи, тъй като ламарината на тези с метална камера по-бързо се раздува и амортизира.

 

Мощността на топлинния източник се изчислява спрямо квадратурата на жилището, което ще отоплявате, като вземете под внимание дали то е санирано и с каква дограма е.

  • За санирано жилище със стандартна височина от около 2,5м. отопляващата мощност за един квадратен метър е близо 150W.
  • За неизолирано жилище мощността е прието да е около 210W за квадратен метър.
  • За частично изолирано жилище ориентировъчната стойност е около 180W за квадратен метър.

Например, за добре изолирано жилище с обща квадратура от 85 кв.м. ще ни е необходим източник с мощност не по-малка от 12750W. Добре е да предвидите запас от около 10% за „пасивна мощност“, и да не разчитате на максималната мощност, а по-скоро на номиналната (реална) мощност на уреда.

 

Неизменна част от системата на локалното парно са радиаторите. Те се поставят във всяка стая, която ще отоплявате. Ориентировъчната мощност, която трябва да предвидите, е около 50W на един кубичен метър. Радиаторите могат да бъдат алуминиеви или стоманени. Алуминиевите събират по-малко количество вода, но за сметка на това имат високо ниво на топлоотдаване и са много по-леки от стоманените. Ако търсите по-изгодно решение изберете стоманени радиатори. Те са по-евтини и се доближат до качествата на алуминиевия вариант. При тях недостатък може да бъде само корозията, която може да ги повреди по-бързо сравнение с алуминиевите радиатори.

 

Препоръчително е да монтирате радиаторите на поне 10 – 15см. от пода, иначе ще нарушите циркулацията на въздуха и КПД-то на радиатора. Важно е също така радиаторът да е добре нивелиран.

 

Тръбите са друг важен елемент за локалното парно. Най-подходящи са тези с алуминиева вложка, тъй като са здрави и се огъват лесно. Добре е сечението на тръбата, която захранва колектора от топлинния източник, да бъде с диаметър 1“ или 3/4“ минимум. Тя може да бъде и медна. Ако смятате да използвате поцинковани тръби, имайте предвид, че антифриза взаимодейства с цинка и ускорява корозията на металните части в системата. От колектора до радиаторите се използват тръби с по-малко сечение – до Ф20 мм.

 

При изграждането на локално парно предвидите бюджет и за циркулационна помпа. Тя е необходима, за да работи парното ефективно. Помпата придвижва топлата вода от камината до радиаторите, гарантира добрата работа дори и при най-отдалечените радиатори.

В помпите с мокър ротор всички въртящи се части, включително и роторът, са в контакт с циркулиращата течност. Частта от двигателя, която е под напрежение (статора с намотките) е отделена херметично чрез гилза от неръждаема стомана. Благодарение на това, както и на липсата на вентилатор, помпата работи практически безшумно и дори е трудно да се установи на слух дали тя е включена. Конструкцията е много компактна и помпата се монтира директно върху тръбопровода, без допълнително закрепване. Имайте предвид, че при помпите с мокър ротор е недопустима дори и кратковременна работа на сухо. За целта особено важно е доброто обезвъздушаване на системата.

 

 

Към системата за локално отопление може да добавите и бойлер със серпентина. Така, докато котелът или камината работят, ще осигурите топла вода за дома си без да ползвате допълнително електричество.

 

Терморегулирането – ключ към ефективното отопление

Терморегулирането е един от основните инструменти, чрез който може да се погрижите отоплението в дома да е ефективно и в същото време да пестите от разходите за енергия. Все пак бюджетът за отопление представлява около 70% от разходите за енергия на едно домакинство. Ето защо е изключително важно да знаем повече за принципите на работа на уредите за програмиране на отоплението, техните видове и предимства.

Предимствата

Безспорно един от най-големите плюсове е свързан с оптимизирането на консумираната енергия. Чрез терморегулаторите може да спестите до 25% от електроенергията, която използвате. В същото време си гарантирате постоянна температура, поддържана на желаното ниво. Адаптирането на топлината в дома според индивидуалния ритъм на живот и нужди също е съществено предимство. Уредите могат да се настроят така че те да излъчват повече топлина, когато сте вкъщи и по-малко в часовете, в които ви няма. Може да се направи същото и според вида на помещенията и да се регулира отоплението според това дали и в кои часове в конкретна стая влизат повече или по-малко слънчеви лъчи и топлина съответно. Може да постигнете по-ефективно пестене на енергия при отопление с локално парно, ако поставите термостатични вентили. Те регулират количеството топлина, излъчвано от радиаторите.

 

Друг начин да спестите енергия, е енергийно ефективната система за домашна автоматизация SYNCO LIVING. Умната система се управлява от мобилни устройства чрез приложения за iPhone и Android. Създава индивидуална температура във всяка стая, позволява ръчна настройка на параметрите, показва данните за потребление и температурата в помещенията, охлажда/затопля дома преди да се приберем вкъщи. Състои се от безжичен термостат и задвижка за управление на радиаторния вентил. Системата е безжична – не е необходим допълнителен ремонт при монтажа или разширяване в бъдеще. Енергийно ефективна система за домашна автоматизация SYNCO LIVING намалява консумацията на енергия в помещенията чрез:

  • Регулиране на радиаторните вентили
  • Известяване за отворена врата или прозорец
  • Сигнализиране за ненужно работеща климатизация
  • Управление на осветлението и щорите

Програматорите позволяват предварително да програмирате отоплението в зависимост от това дали сте у дома или извън къщи. Например уредът може да се включи 1 час преди да се приберете. Регулирането може да бъде дневно или седмично и може да е различно за различните стаи. Безспорен връх на съвременните технологии са устройствата, които могат да се управляват през Интернет от мобилно устройство чрез приложения за iOS и Android. Различните модели предлагат разнообразни функции, като например получаване на известия за включване и изключване, автоматизирани отчети за консумацията на енергия, данни в реално време за мощността, статистики на дневна, седмична или месечна база, функция за разпознаване на отворен прозорец и др. Съществуват модели както за електрическо, така и за централно отопление.

Ако сте решили да изградите локално парно за дома си, може да разчитате на консултант-продавачите в Mr.Bricolage. В магазините в цялата страна ще откриете пълен набор от всичко необходимо за целта, а в допълнение може да се възползвате и от професионална консултация, за да вземете най-правилните решения за собствения дом. Още изгодни сезонни предложения за уют, топлина и комфорт в любимия дом може да откриете в сезонния каталог на Mr.Bricolage –„Стопли дома“, наличен онлайн и в магазините на Mr.Bricolage в цялата страна.

 

 

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта