Как да декорираме малка всекидневна в 6 лесни стъпки?

Публикувано на 19/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 10/09/2019 | Видяно 2 157 пъти

Малката всекидневна не е непременно нещо лошо. Така имате по-малко пространство, което да почиствате, атмосферата е уютна, а мебелите са по-малко, което пък значи, че имате възможност за повече декорации. Но въпреки всички тези предимства, този тип всекидневни имат един ключов недостатък - малки са. Много хора с подобни стаи искат да направят пространството да изглежда по-голямо, отколкото всъщност е. Ако и вие попаднете в тази група, то тази статия е точно за вас. Тук показваме как с няколко лесни и прости трикове за декориране и аранжиране, да успеете да създадете илюзия за по-голямо помещение. 

Ако пък имате нужда от професионална помощ при декорирането на хола ви, то се обърнете към опитните специлиалисти в интериорния дизайн, регистрирани в нашия сайт.


Бели стени - вечната класика

Да, белите стени понякога могат да бъдат скучни, но пък имат няколко основни предимства - стилни са, създават спокойна атмосфера и са изключително подходящо поле, на което да развихрите въображението си. A за създаването една наистина изтънчена всекидневна, чудесен избор е изцяло белият интериор. Комбинирането на бледите стени с еднакво бледи мебели е елегантен и директен начин да направите всяко малко пространство по-светло и по-голямо.

За повече разнообразие и дързост, добавете в декорацията си и други цветове и текстури. Такива акценти могат да бъдат картините по стените, декоративните възглавнички, дървените мебели и цветята.

Вижте още: Всекидневна 13 квадрата: чудесни идеи за интериорно решение


Добавете "живи" цветове

Нищо не съживява една стая по-добре от красива украса с основен акцент растенията. Те са нежни, ухаят добре, носят спокойствие и живот във всяко помещение. А когато се намират в дневната, носят свежо настроение на всеки, който е в дома ви.

  • Цветовете на растения като нарциси или лалета придават нежност и пъстрота във всекидневната;
  • Листните красавици, включващи папрати и паякообразни растения, носят интересна и отличаваща се текстура;
  • Високите растения пък създават илюзия за по-голямо пространство, тъй като издължават погледа;
  • Още едно предимство на живия декор, е че почиства въздуха в стаята;
  • Ако пък не обичате градинарството, то тогава заложете на орхидеи или кактуси. Отглеждането им не изисква особена грижа, а присъствието им в стаята определено ще приковава вниманието.


Декорация по стените - допълнително място за съхранение

Когато сте изправени пред проблема  “малко пространство”, то единственият начин да оптимизирате максимално всяко кътче в стаята, е като оползотворите и стените. Използвайки и тях като място за съхранение на вещите ви, ще можете хем да организирате добре пространството си, хем да успеете да разчистите пода от излишни предмети.

  • Чудесен начин да декорирате стените във всекидневната по елегантен и практичен начин, е като използвате кошници за съхранение;
  • Предпочитаният материал, от който трябва да са изработени е върба, тъй като е едновременно привлекателен и много здрав;
  • За да закрепите кошниците, използвайте декоративни куки, на които да ги закачите. Те могат да поемат много тежест, което пък е огромен плюс за вас.

И ето, че намерихте решение на още един от проблемите си! Тези кошници са идеални за прибиране на играчки, книги, списания и всички други неща, които имаме навика да разпръскваме из целия хол.


Табуретките - допълнително място за сядане

Нещото, което никога не бива да правите, ако имате малка всекидневна, е да я претъпкате с много мебели. Вместо това изберете диван, който е пропорционален на размера на пространството. Ако пък все още се нуждаете от повече места за сядане, използвайте табуретки. Те ще заемат далеч по-малко място от обемните фотьойли, а и могат лесно да се преместват от една точка до друга. Заложете на такива, които можете безпроблемно да “скриете” под  други предмети в хола, когато нямате нужда от тях. Например под масичката за кафе. 

Вижте още: Хитро решение за компактни жилища - обединете кухнята и хола в едно


Инвестирайте в мултифункционални мебели

Когато става въпрос за малки всекидневни, многофункционалните мебели са вашите най-добри приятели.

  • Страхотен пример за такъв тип е масичката за кафе, която има място за съхранение на вещи. Перфектна работа ще върши и такава на няколко нива, която да дава същото удобство. Тя ви позволява да отстраните всякакви струпвания на предмети в дома ви веднага, щом ги забележите.
  • Можете също така да инвестирате в затворени табуретки, които да изпълняват същата функция или дори в диван със склад под седалката. Още един универсален мултифункционален материал за всяка стая е стъклото и съответно огледалото.
  • За да увеличите максимално количеството естествена светлина във всекидневната си, добавете стенни огледала и мебели със светлоотразителни повърхности в интериорната ви схема. Така стаята ви, разбира се, ще изглежда и по-голяма.


Организирайте правилно пространството

Малките всекидневни трябва да бъдат свежи, поддържани и добре организирани. Чудесен начин да накарате една малка всекидневна да изглежда по-голяма е да я поддържате добре подредена. А за да направите това, всичко в стаята трябва да има свое собствено място. Плаващите рафтове са идеални за малки помещения, тъй като могат да съхраняват много неща и то върху стената. Както казахме, използвайки стените като място за подреждане на вещи, вие си освобождавате повече подово пространство и не позволявате струпването на вещи на неподходящи места. 

Ако сме ви вдъхновили и сте решили да приложите някоя от тези идеи в своя дом, то за изпълнението им се доверете на опитните майстори, регистрирани в сайта ни. Заявете проект, напълно безплатно, още сега и до 24 часа ще получите оферти от изпълнители. Сравнете ги, вижте мненията и на предишни техни клиенти и изберете изпълнителя, който отговаря на нуждите ви!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта