Как да направим дневната по-функционална

Публикувано на 22/07/2019 от Сузана | Последна редакция на 17/09/2019 | Видяно 1 846 пъти

Всеки би предпочел за хола си големи прозорци и светла обстановка. Тук трябва обаче да се съобразим с факта, че ако дневната е изпълнена с естествена светлина, нейният интериор през деня изглежда неясен, така че е нужно да спазим някои основни правила: 

  • За да не се разсейва светлината по стените чрез отражения, не са препоръчителни високи мебели от типа на големи секции, масивни библиотеки и т.н.  
  • По-добре е да се изберат ниски модулни системи  и да се разположат функционално, така че хем да изглеждат красиво, хем успешно да служат за съхранение на всичко необходимо – книги, дискове и пособия. Възможностите за сглобяване на тези мебели са много.


Мобилни мебели

Ако площта на хола е малка, се получава така, че няма как да се сложи абсолютно всичко необходимо  за комфортната обстановка. Често това се наблюдава в апартаментите, в които хол и кухня са обединени в едно. В подобни случаи на помощ идват мобилните мебели. Това може да бъде да речем елегантна сгъваема масичка за кафе, която да се разгъва при необходимост и после да се прибира.  Или пък фотьойл тип пуф, който по всяко време може лесно да се пренесе в друга стая. Подобни решения са много удачни и ще ви спестят ценно място.


Комуникационното пространство

Ако често имате гости, се налага да организирате комуникационни зони във всекидневната си. Тук не става дума само за удобен диван, кресла, табуретки и възглавници на пода. По-скоро говорим за правилно преценено подреждане на мебелите - може да бъде в полукръг, или в квадрат, което да улеснява комуникацията.  Преценката ви трябва да зависи от това колко хора обикновено каните, на каква възраст са, удачно ли е да ги разположите небрежно на пода, или е по-добре да се фокусирате около масата.

Прочети също: Внесете цветно очарование в дневната


Декорът и светлите петна

Във всекидневната декорът трябва не само да разкрасява, но и да бъде с практична функция. Например картините, цветовете,  фотосите могат  визуално да преправят пространството в помещението и внесат  желаната пропорционалност. Добре е да се помисли и върху това, че сюжетът и тоновете на картините ще влияят всекидневно на настроението ви.

Едно голямо огледало в хола е интересно решение, което визуално ще удвои пространството. В случая има едно условие -  то не трябва да се поставя на стената срещу прозореца.  Останалото е по ваша преценка, разположете декора така, че да ви носи положителен заряд.


Ярки акценти и функционален диван в хола

Ако искате всекидневната ви да изглежда интересно и авангардно, трябва да направите място и за няколко ярко оцветени акцента. Това може да бъдат цветя, декоративни възглавници, оригинална настолна лампа, свещници, картини. Фокусът може да бъде поставен категорично и чрез боядисването на една от стените в ярък контрастен тон.

Елегантният  интериор в хола е пряко зависим и от функционалния диван. Да не забравяме, че в основата на една всекидневна винаги стои именно тази мебел. Първо решаваме него къде да го разположим, след което нареждаме всичко наоколо.

  • За малката всекидневна са подходящи компактни и изчистени модели. Ако често посрещате гостите си с пренощуване обаче, изберете комфортен разтегателен диван.
  • За голям хол предпочитаните модели са Г-образни, с лежанка, така че вечер на тях да може да се разположи цялото семейство. 

Преобразуването на хола е важна крачка, която ще доведе до промяна в себеусещането  в собствения ви дом. Ако предпочитате да направите промените с професионална помощ, можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани на сайта. Заявете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, още днес, сравнете оферти и се спрете на най-удачната сред тях. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Бригада нов проект
Покривни услуги, София
38 извършени проекта
Ангел Ангелов
Покривни услуги, София
19 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта