Дървени къщи - природосъобразно и функционално решение

Публикувано на 12/08/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 30/01/2023 | Видяно 3 615 пъти

Дървените къщи отново се завръщат като тенденция и все повече хора ги предпочитат като място за отдих сред природата. Дървесината е един от най-старите строителни материали, познати на човека, а това своеобразно връщане към корените не е никак изненадващо. В контекста на нарастващата важност от воденето на природосъобразен и екологичен начин на живот, връщането на дървото е съвсем разбираема.

Смята се, че не така надеждни и устойчиви на времето и атмосферните влияния, както тухлените и бетонните сгради, но това твърдение е напълно погрешно. Всъщност, дървото е един от най-издръжливите строителни материали. Дървените къщи, построени в съответствие със съвременните технологии, са много надеждни и издръжливи, и могат да стоят за векове. В скандинавските страни и Сибир например все още има къщи от преди 600-700 години. Ето защо къщите от дърво намират място в съвременния начин на живот и дори в много отношения превъзхождат масивните строежи.

Споделяме ви част от предимствата на дървото като строителен материал, който, освен природосъобразен, е и лесен за обработка. Ако имате нужда от дърводелски услуги, специалистите на МайсторПлюс са винаги насреща.


Дървените къщи са устойчиви и лесни за построяване

Дървената къща е топла, издръжлива и има индивидуален характер. Дървото е естествен материал, което прави къщата от дърво екологична и с нисък въглероден отпечатък. Енергийната ефективност, здравословната жизнена среда, кратките срокове за строителство и достъпните цени са важни фактори. Дървесината също е здрава, издръжлива, гъвкава и огнеустойчива, когато се третира по съответния начин.

Дървеното строителство е бързо и ефективно и може да се извършва целогодишно в повечето климатични зони. Дървена къща с площ до 100 м² може да бъде доставена, готова за нанасяне само за три месеца.


Осигуряват здравословна среда

Дървеният материал има уникалната способност да „диша” и да балансира вътрешния климат. Въздухът преминава през дървесното зърно, изчиства се, овлажнява се и поддържа комфортна температура. Така в къщата винаги се поддържа комфортен микроклимат, което е особено важно за деца и хора с различни алергии. Комфортният микроклимат се поддържа в дървените къщи по естествен начин. Той е естествено топъл през зимата и прохладен през лятото. Функцията на трупите за натрупване на прекомерна влага и за връщането й помага да се поддържа оптималната стайна температура.

Дървените стени имат висока топлинна способност. Те съхраняват топлината и постепенно я излъчват в цялата къща. Следователно температурата на повърхността на стената е подобна на тази на стайната температура. Това създава комфорт в къщата. Установено е също така, че топлият и естествен цвят на дървото влияе положително на душевното състояние, успокоява нервната система и създава благоприятни условия за отдих.


Напълно природосъобразни и с висока степен на безопасност

Дървесината е най-големият възобновяем ресурс в света. Процесът на сглобяване на съвременната дървена къща е проектиран така, че да има минимално или никакво въздействие върху околната флора и фауна. Производството на дървени изделия изразходва 10 пъти по-малко енергия от производството на други строителни материали.

Дървото също е изключително поглъщащо и устойчиво на вибрации. Дървените къщи са подходящи и за земетръсни райони като много стабилни и здрави конструкции. Дървените конструкции с масивно напречно сечение демонстрират много висока пожароустойчивост. Когато е изложена на огън, дървената повърхност се овъглява, което предотвратява по-нататъшното развитие на огъня.

Използването на дърво като строителен материал осигурява здравословна жизнена среда за нас и следващите поколения. Тази комбинация ни дава възможност да спестим време и пари, като същевременно се наслаждаваме на приятна и уютна атмосфера.

За лична консултация можете да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта