Кухня комбинация от 60-те години на миналия век и скандинавски минимализъм

Публикувано на 12/09/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 12/09/2022 | Видяно 1 536 пъти

Мебели в ярки цветове, лъскави електроуреди в крещящи разцветки (например розов хладилник), игрива атмосфера, напомняща по-скоро на бар, в който всеки момент ще запее Елвис Пресли - така се характеризират кухните от 60-те години на миналия век. С две думи - пълна противоположност на скандинавския минимализъм, който е изключително семпъл, изчистен откъм цветове (ограничава се само до тоновете - бяло, бежово, сиво, черно) и говори за строгост и чрез най-малкия детайл. Но това е само на пръв поглед. Тези два привидно несъвместими стила в интериорния дизайн всъщност могат да се комбинират доста успешно и да разчупят визията на вашия дом по нестандартен начин. Ето как…

Ако имате нужда от професионалист, който да ви съдейства със сбъдването на мечтания дом, свържете се с някои от професионалистите, регистрирани в MaistorPlus! 


Внимателно съчетание на цветовете

Важно е, когато комбинирате скандинавския минималистичен стил с този от 60-те години, умело да съчетаете цветовете, придържайки се към една гама тонове, така че да не отидете в едната или в другата крайност - твърде задушаващо откъм цветове или твърде минималистично. Задължително е цветовете да не се бият помежду си. Бихте могли да съчетаете бели плочки по пода (вземайки от изчистената визия на скандинавския минимализъм) с жълти шкафове например. Бялото ще разшири визуално пространството, а жълтото ще придаде игриво и свежо излъчване на кухнята, без да се създава дисонанс.

В комбинация с бяло можете да съчетаете и типичното за 60-те години тюркоазено синьо. Можете да го добавите и като акцент с тапицерията на кухненския диван или пердетата. Нека кухнята ви бъде с цвят, но изчистена. Друго добро съчетание на цветове е млечно зеленото с кремаво. Комбинацията е освежаваща и минималистична, като същевременно запазва стилистиката на 60-те години на миналия век. Можете да експериментирате, важното е да се придържате към два основни цвята, тоест един цвят и един неутрален тон.


Игра с формите

Скандинавският минимализъм се отличава с изчистените прави линии и острите ъгли. Стилът от 60-те е точно обратното - при него преобладават овалните форми и няма ъгъл, в който да можете да се ударите. Съчетайте кухненски шкафове със строга визия в правоъгълна форма със заоблен хладилник, който да внесе ретро усещането за онези отдавна отминали години, за които все още искаме да си спомняме чрез интериора си. Или пък кръгла маса с цветен килим в същата форма под нея, които да очертаят в средата на стаята стилът от 60-те, докато останалата част от кухнята остава по-строга и изчистена.


Плочки или паркет

Плочките са по-характерни за кухните от 60-те години, така че, ако заложите на тях, останалата част от интериорния дизайн е добре да се придържа към скандинавския минимализъм, за да има баланс. Например, прословутото редуване на черни и бели плочки, типично не само за кухните, но и за американските барове от 60-те, са идеален акцент за вашата кухня, комбинираща двата обсъждани стила. Те са по-трудни за съчетаване, но можете да допълните с бели шкафове с акцент от тъмно дърво. Ако пък заложите на паркер за подовата настилка, хакатерен за скандинавския минимализъм, добавете пловки над плота при мивката в избран от вас цвят. Те ще бъдат силния акцентиращ елемент, като заложете повече на заоблените форми при подбора на мебели, за да запазите отношението на двата стила равно.

Ако имате нужда от помощ при решението за интериорен дизайн, не се притеснявайте да се свържете със специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта