Малка детска стая: как да създадете пространство, което детето ви ще обожава?

Публикувано на 29/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 2 249 пъти

Малките стаи са истинско предизвикателство. Особено когато стане дума за обзавеждането им. А ако налице е малка детска стая, положението става още по-интересно. Това е така, тъй като всеки човек иска детето му да има светло, чисто и уютно място за игра, учене и почивка. Но когато стаята, с която разполага, не е богата на квадратни метри, предизвикателствата, пред които се изправя, определено не са малко. И все пак за този проблем също има решение.

С малко вдъхновение това предизвикателство може да бъде приятно, лесно и да не товари бюджета ви. Независимо дали търсите идеи за спалня за момичета или за момчета, тук ви представяме шест лесни трика и идеи, които ще ви помогнат да създадете за децата си пространство, в което да творят, да учат и да се забавляват.

За качественото изпълнение на желанията ви, се обърнете към професионалните интериорни дизайнери, регистрирани в сайта ни.


Създайте повече подово пространство с легло на висок етаж

Всички знаем колко много децата обичат игрите и забавленията. Затова и подовото пространство е толкова ценно в една детска стая. Това е зоната, в която те се наслаждават на любимите си занимания, като строене с конструктор, изграждане на влакове, приказни кралства и къщи. 

  • За да осигурите на децата си повече пространство за креативност, чудесно решение е да заложите на легло на висок етаж. Така кътчето под леглото можете да обособите в място за четене, игра и творчество.
  • В бъдеще това пространство може да бъде превърнато в кътче за съхранение на дрехи или пък да се добави бюро.


Създайте оптическа илюзия

Не, не ви караме да станете магьосници. Просто ви казваме, че има няколко начина да накарате окото да повярва, че дадено пространство е по-голямо, отколкото всъщност е.

  • Добавете огледало (или повече от едно) в стаята. То ще отразява светлината и ще направи пространството да изглежда по-отворено и просторно.
  • Опитайте се да не използвате големи килими с шарки в малките пространства. Изберете вместо това килим в един цвят.
  • Ако използвате пердета за прозорците, не забравяйте да поставите завесата на малко по-голяма височина от горната част на прозореца. По този начин погледът ще бъде привлечен да гледа нагоре и така таванът ще изглежда по-висок.

Вижте още: Детска стая за момче: направете я впечатляваща!


Заложете на плаващи рафтове

Доброто съхранение на книги и ученически пособия в една детска стая е изключително важно. Малкото пространство обаче често се превръща в леко неудобство. Това е така, тъй като в него е трудно да се инсталира подходящ рафт за книги. Все пак повечето етажерки са масивни и заемат не малко стенна площ. В този случай перфектното решение са плаващите рафтове.

Чрез тях ще можете да използвате свободното стенно пространство по практичен и стилен начин, а книгите на вашето дете ще бъдат на разположение по всяко време. Е, едва ли са най-доброто решение за обемни поредици, като Хари Потър, но всичко до 400 страници е добре дошло.


Балансирана цветова схема

Малките стаи могат лесно да станат още по-малки, ако за тях се избере неподходящ цвят. Поради тази причина е хубаво да се заложи на светла цветова схема, когато се обзавежда неголямо помещение. 

  • Ако напълно бледата обстановка ви притеснява, когато става дума за детска стая, винаги можете да внесете цвят и настроение под формата на декоративни елементи и играчки. 
  • Закачливите пердета и интересното спално бельо също играят перфектна роля в случая. 
  • За да увеличите пъстрото въздействие, добавете декоративни възглавнички и килимчета. 
  • Още един вариант да внесете повече настроение в детската стая е като заложите на цветни настолни лампи или стенни декорации.

Вижте още: Как изглежда съвършената детска стая за момиче?


Само една шарена стена

С толкова много възхитителни опции за детски тапети е лесно да закупите повече от един вид. Това обаче е грешка. 

  • Ако държите на цветния тапет, то го сложете само на една от стените. По този начин стаята няма да изглежда по-малка, отколкото е, а и ще бъде много по-стилна и привлекателна. 
  • За да “заземите” още цветния отпечатък, сложете мебели на стената с тапета. Така можете да постигнете сладък, ненатрапчив и очарователен стил. 
  • Останалата част от помещението трябва да бъде сравнително семпла. Разбира се, малко жизненост, с която да поддържате схемата балансирана, няма да е излишна. Но за да постигнете по-изчистен и елегантен вид, изберете цветове, присъстващи в щампата на тапета. Тях можете да добавите както в декоративните елементи в помещението, така и в останалите стени под формата на красива боя. 

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детска стая?


Инвестирайте в мултифункционални мебели

Поставянето на твърде много мебели в малка стая е сигурен начин да получите клаустрофобия. Точно затова е важно да обмислите от какво точно се нуждае вашето дете, за да се чувства комфортно в стаята си.

  • Детските дрехи не изискват много място за съхранение, така че перфектна опция е по-малък гардероб с чекмедже или пък легло с вградени шкафчета.
  • Още един вариант е малкото бюро, което може да се превърне и в нощно шкафче със стол. По този начин ще имате две в едно - място, което да се използва за писане на домашни или за рисуване. И едновременно с това и място за нощна лампа за тъмните часове на денонощието. 
  • Важно е винаги да измервате внимателно, когато поръчвате мебели, за да може идеално да пасне на пространството.

Готови ли сте да подарите на вашето дете перфектната детска стая? Не се притеснявайте от квадратурата - варианти да бъде стилна и удобна винаги има. Ако все пак имате нужда от професионално съдействие, може да се обърнете към доказаните специалисти в интериорния дизайн, които са регистрирани в нашия сайт. Направете безплатна заявка за проект още сега, а до 24 часа ще ви очакват готови оферти. Сравнете получените резултати и изберете изпълнителя, който ще направи вас и детето ви щастливи.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта